Kippeleven eindigt vaak ellendig

(TROUW)

Het leven van een leghen eindigt ellendig, stelt de Dierenbescherming. Zodra de dieren onvoldoende eieren leggen, worden ze gevangen en meestal in een buitenlands slachthuis geslacht. Het vangen gebeurt vaak hardhandig, met de hand, waardoor de dieren dikwijls voor aanvang van de reis al gewond in de kratten belanden. De kratten zijn bovendien vaak vies of kapot. De dieren zitten te dicht op elkaar tijdens de reis, waardoor ze onderweg niet kunnen drinken, constateert de Dierenbescherming, die de vervoersomstandigheden voor leghennen liet onderzoeken door dierenwelzijnsorganisatie Eyes on animals.

In Nederland kunnen leghennen, een slag groter dan vleeskuikens, maar bij één slachterij geslacht worden. Het overgrote deel van de 46,5 miljoen leghennen wordt voor de slacht naar het buitenland vervoerd, daar is de slacht goedkoper.

Al is de waarde van het vlees van leghennen gering, het is nog steeds lonend om de kippen in Polen te laten slachten. "Dat is al gauw zestien uur rijden. Wat ons betreft is dat te lang", stelt Niels Dorland van de Dierenbescherming. "Vier uur zou de maximale reistijd moeten zijn."

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders is geschrokken, maar spreekt van 'incidenten'. Voorzitter Hennie de Haan zegt dat als het transport volgens de richtlijnen plaatsvindt, de reis naar Polen geen probleem zou moeten zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden