Kiplagat put vooral zichzelf uit

Gegokt en zwaar verloren. Lornah Kiplagat legde op de tien kilometer haar tegenstanders een duivels tempo op, in de hoop hen af te matten. Uiteindelijk verslikte de voormalige Keniaanse zich in haar eigen uitputtingsslag.

Bijna 24 van de 25 ronden fungeerde Kiplagat als haas. Acht koppige vrouwen kreeg ze achter zich aan, maar met het vorderen van de race werden het er steeds minder. Maar met de laatste ronde in zicht, slonken haar door een blessure ondermijnde krachten, werd ze door vier tegenstanders voorbijgelopen en was het uitzicht op een medaille verdwenen.

Sinds zij is getrouwd met Pieter Langerhorst beschouwt Kiplagat medailles winnen voor haar nieuwe land als een vorm van integreren. Haar ambities zijn daarbij zo hoog dat ze de eerste twee mislukte pogingen als decepties beschouwde.

De vierde plaats tijdens haar Oranjedebuut op de WK van 2003 en de vijfde plaats bij de daaropvolgende Olympische Spelen waren voor Nederlandse atletiekbegrippen parels, de voormalige Keniaanse had het gevoel te hebben gefaald. Dat gevoel was nu minder. Haar conclusie: gewoon niet goed genoeg in vorm.

De overstap van de weg, haar favoriete métier, naar de baan bracht lichamelijke problemen met zich mee. Het was goedbeschouwd een wonder dat Kiplagat tijdens de Spelen van Athene kon starten. En zo was er ook in Gotenburg onzekerheid door een blessure.

Haar kwetsbaarheid bleef zo groot dat toch de weg weer werd opzocht. Daarbij maakt ze incidenteel uitstapjes naar kunststof, waarop ze loopt met aangepast schoeisel of wegschoenen. De 10 kilometer van gisteren was pas haar tweede wedstrijd op de baan sinds de olympische finale.

De 32-jarige Kiplagat werd als Nederlandse wel steeds succesvoller. Ze won in 2005 zilver tijdens de WK halve marathon en ontdekte tot haar verrassing dat ze op de cross bijzonder goed uit de voeten kan. Eind vorig jaar werd ze daarop in Tilburg Europees kampioen, waarna bij de WK begint dit jaar zilver volgde. Vermoedelijk heeft haar bloei op relatief hoge leeftijd te maken met het feit dat ze pas op haar negentiende serieus met hardlopen begon.

In Gotenburg was haar ambitie Europees kampioen worden en daarbij het Europese record van de wegens zwangerschap afwezige Paula Radcliffe verbeteren. Om dat doel te realiseren, moest ze lucratieve uitnodigingen uit Amerika naast zich neerleggen.

Het was dus een missie die veel geld kostte omdat op een EK geen prijzengeld wordt uitgekeerd. Maar, zo is haar redenering, medailles op de kampioenschappen spreken meer aan en zijn van blijvende waarde.

Uitgerekend tijdens een serie succesvolle wedstrijden in de VS raakte Kiplagat begin juli geblesseerd aan de rechterkuit. Net in de belangrijkste trainingsfase voor het EK mocht de atlete tien dagen niet hardlopen. „Ze is hier niet in bloedvorm”, aldus Langerhorst een dag voor de wedstrijd. „Maar dat wil niet zeggen dat ze niet kan winnen.”

Winnen is voor Kiplagat op de weg altijd makkelijker geweest dan op de baan. Op de weg kan ze met een overdonderend offensief de concurrentie meteen op achterstand zetten, waarna ze met het slim aansnijden van bochten onbereikbaar wordt.

Op de baan is geen sprake van dit soort speelse tactieken, gisteren bleven haar tegenstanders makkelijk volgen. En in de slotfase ontbeerde Kiplagat de kracht om onder de beoogde 30 minuten te blijven. Het waren de Russinnen die ze vreesde, en het was vooral Abitova die met de titel profiteerde van het perfecte haaswerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden