Kiplagat en Kibet volgen beiden hun eigen weg

egmond – Voor de Nederlandse atletiek zou het de droommarathon zijn: een duel tussen Lornah Kiplagat en Hilda Kibet in Rotterdam. Vooralsnog is die tweestrijd voorbehouden aan wedstrijden over kortere afstanden.

De twee via de liefde tot Nederland bekeerde Keniaanse atletes troffen elkaar vorig jaar september in de Dam tot Damloop en kruisen morgen de degens weer in de halve marathon van Egmond. Dat zijn weliswaar nationale loopklassiekers, voor topatleten zijn die massale evenementen slechts goedbetaalde stappen naar een hoger doel.

Voor zowel Kiplagat als Kibet is dat de olympische marathon van Londen en uiteraard eerst het kwalificatiemoment. Dat laatste ligt voor beiden in april, maar dan zullen de nichtjes elkaar niet in Rotterdam treffen. Ook al hebben ze dezelfde manager en trainen ze regelmatig met elkaar.

Kiplagat is rond met Londen, waar op 17 april het startschot klinkt. Kibet is in onderhandeling met Rotterdam en Parijs die een week eerder plaatsvinden. Rotterdam heeft haar voorkeur.

Traditioneel investeert Rotterdam vooral in een toprace bij de mannen. Daarin ligt op het snelle parkoers een wereldrecord nog altijd binnen bereik; bij de vrouwen is op dat gebied de ontmoediging ingetreden sinds Paula Radcliffe op 13 april 2003 het record naar een haast onbereikbare 2:15.25 tilde.

De vooruitzichten op het klassieke avontuur zijn met name voor Kibet ten goede gekeerd sinds zij in november in Frankfurt met 2.26.23 haar persoonlijke record met drie minuten verbeterde. De 29-jarige verloofde van de Nederlandse marathonloper Hugo van den Broek stelt vast dat ze met elke marathon sterker wordt en sneller herstelt.

Interessanter is de vraag hoe het de zeven jaar oudere Kiplagat zal vergaan. Haar beste marathonprestaties stammen uit 2002 en 2003 en ze heeft moeilijke jaren achter de rug. Vijftien maanden stond ze buitenspel vanwege een knieblessure. En toen het er vervolgens tijdens de Dam tot Damloop van vorig jaar op aankwam, werd ze gehinderd door pijnscheuten in haar linkerkuit.

Het lichaam wordt ouder en verzet zich. En Kiplagat is eigenwijs en verbeten genoeg om zich daartegen weer te verzetten. Maar ze weigert de zaken mooier voor te schilderen dan ze zijn. Tijdens de persconferentie in Egmond kwam er geen juichverhaal over haar lippen. „Ik ben eerlijk. Het gaat niet heel goed, maar ook niet heel slecht.”

Haar lichaam moet na anderhalf jaar alternatief trainen wennen aan zware looptrainingen. Ze voelt overal in haar lijf pijntjes opkomen; de instabiliteit van haar zwakke rug blijft een punt van zorg.

Het lopen schuift naar de achtergrond. Haar echtgenoot en manager Pieter Langerhorst: „Ze loopt maar één keer per dag. Ze zit dagelijks op de fiets en is anderhalf uur bezig met stabiliteitsoefeningen.”

Na de Dam tot Damloop vreesde Kiplagat voor een spierscheuring. Het was een verrekking, maar de kwaal is ondanks vier weken rust niet volledig weg. „Mijn lichaam moeten wennen aan de harde trainingen, dat is normaal”, aldus Kiplagat. „Ik heb tot op heden niet veel snelheid gedaan. De nadruk ligt op lange afstanden. Hoe ik er voorsta, weet ik zondag na de wedstrijd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden