Kiplagat boekt ongekend succes op cross

Sinds Lornah Kiplagat Nederlandse is geworden (2003), heeft ze er als atlete een dimensie bij gekregen. Ze is uitgegroeid tot een allrounder van wereldklasse en is belangrijke medailles gaan winnen.

Zaterdag accentueerde de voormalige Keniaanse die ontwikkeling met een verbluffend optreden tijdens de wereldkampioenschappen veldlopen. Lange tijd leek de Nederlandse op het feeërieke parkoers in Fukuoka voor een sensatie op de lange cross te zorgen. Pas op de laatste meters voorkwam titelverdedigster Tirunesh Dibaba een opmerkelijke troonopvolging.

De drievoudige wereldrecordhoudster beschouwde zich altijd als een specialiste van de weg, waarop ze veel hoog aangeschreven wedstrijden won. Als Nederlandse ging Kiplagat zich op de baan richten. Weliswaar bereikte ze de WK en olympische finale op de tien kilometer, maar het stelde haar hevig teleur dat het erepodium onbereikbaar bleef.

Ze wilde als Nederlandse atlete integreren met aansprekende prijzen. Dat ze die uitgerekend op de cross zou halen, had ze nimmer kunnen bevroeden. Die beschouwde ze niet als haar métier, slechts af en toe waagde ze zich eraan. Hoe groot haar mogelijkheden zijn, werd twee jaar geleden in Brussel duidelijk toen ze in bittere koude zesde werd op de WK.

Het afgelopen halve jaar is Kiplagat sterker dan ooit terugkomen uit een periode met blessures. In september werd ze tweede op de mondiale titelstrijd halve marathon; twee maanden later volgde in Tilburg de Europese titel op de cross. Ze liep in eigen land soeverein, maar ontbeerde nog Afrikaanse tegenstand.

Die was er in Japan volop. Kiplagat liet zich er niet door afschrikken. De 32-jarige atlete had geen oog voor de bloesems van de kersenbomen die het parkoers omzoomden, wel voor de snelheid van het traject. Die beschouwde ze als ideaal, dus opende ze de wedstrijd met een moordend tempo dat de tegenstand moest breken.

De koude, harde wind deerde haar niet. Lang zag het ernaar uit dat de atlete die de acht kilometer lange race dicteerde, ook zou winnen. Maar het gat van drie seconden dat ze sloeg met de Ethiopische titelverdedigster Dibaba, bleek uiteindelijke te klein. De geslepen Dibaba kon met recht vertrouwen op haar eindspurt, die befaamd is. “Ik wist dat ik een betere eindsprint heb“, aldus Dibaba. “Daarom was ik niet uit het veld geslagen toen Kiplagat de leiding nam.“

De in het Noord-Hollandse Groet woonachtige Kiplagat liet vanuit Japan weten verguld te zijn met het zilver. “Dit had ik echt helemaal niet verwacht. Bijna won ik. Als ik weg had kunnen komen voor de laatste heuvels, zou ik in staat zijn geweest te winnen. Maar toen ik daar aankwam, had ik geen energie meer.“

Gisteren liep ze 'voor de lol' de korte cross, waarin ze vijfde werd. En ze keek vooruit, naar 2007 als de WK in haar geboorteland wordt gehouden. Kiplagat toonde zich verguld dat ze nog altijd wordt toegejuicht door de Keniaanse fans langs de kant.

In Kenia worden medailles als normaal beschouwd, voor Nederland zijn ze op de cross uniek. Voor zaterdag was de beste positie bij een WK voor een Nederlandse de 24ste plaats die Carla Beurskens in 1985 behaalde. Bij de mannen deed Marti ten Kate het met een 15de plaats in 1990 iets beter.

Kiplagat was in Fukuoka de enige vertegenwoordigster voor Nederland. Dat ze historie schreef zal haar sterken bij de volgende missie die ze zich heeft opgelegd: in augustus Europees kampioen op de baan worden op de tien kilometer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden