Kipketer en Barmasai rekenen af met tien dagen oude wereldrecords

KEULEN (ANP) - De atleten hebben hun honger naar wereldrecords nog altijd niet gestild. Na drie beste tijden in Zürich en twee records in Stockholm brachten Wilson Kipketer en Bernard Barmasai bij de wedstrijden in Keulen opnieuw twee records in de boeken.

Kipketer scherpte zijn wereldrecord op de 800 meter aan. De Deen van Keniaanse afkomst kwam tot een tijd van 1.41,11 en was daarmee dertienhonderdste sneller dan anderhalve week geleden in Zürich. “Ik was het niet van plan, maar het publiek inspireerde me,” aldus de Deen, die met zijn record opnieuw 50 000 dollar incasseerde. Datzelfde bedrag verdiende de Keniaan Barmasai, die in Keulen het wereldrecord op de 3000 meter steeple verbeterde tot 7.55,72.

De 26-jarige Kipketer werd in de eerste 550 meter geholpen door de Keniaan David Kiptoo, die de eerste ronde in precies 49 seconden liep. Dat was bijna een seconde langzamer dan bij zijn record in Zürich. “Maar dat is theorie, het betekent niet dat ik nog sneller kan lopen. Ik ben geen machine bij wie je de gaspedaal maar in hoeft te drukken,” aldus Kipketer na zijn recordrace. “Ik heb nu rust nodig,”, aldus de recordhouder.

Hij loopt dit seizoen alleen nog de grand prix-finale in het Japanse Fukuoka. Met acht overwinningen in even zovele wedstrijden in dit seizoen is hij daar één van de grote kanshebbers op de hoofdprijs van 250 000 dollar.

Aan een overstap naar andere afstanden wil Kipketer niet denken. De 1500 meter wees hij al eerder af, maar ook een aanval op het wereldrecord van Sebastian Coe op de 1000 meter ziet hij niet als doel. “Ik loop nooit voor wereldrecords, die pakken anderen je maar af. Ik loop alleen om mijn eigen tijden te verbeteren,” aldus de Deen. In Kipketers spoor liep Patrick Konchellah, getraind door de Nederlander Paul Wernert, naar een tweede plaats in 1.42,98. De Zuidafrikaan Hezekiel Sepeng werd derde.

De 23-jarige Barmasai verbeterde in 7.55,72 ook een wereldrecord dat in Zürich was gevestigd. Daar liep zijn landgenoot, de wereldkampioen Wilson Boit Kipketer 7.59,08 en stootte daarmee Moses Kiptanui van zijn troon. In Keulen ging deze oude meester van de steeple op jacht om zijn record terug te halen. Barmasai ging mee en versloeg hem in de eindsprint. Kiptanui bleef met een tijd van 7.56,16 ook nog onder het oude wereldrecord.

“Ik ben de derde Keniaanse wereldkampioen op deze afstand in tien dagen,” constateerde Barmasai droogjes. Hij gaf alle eer aan Kiptanui voor diens bijdrage aan de Keniaanse steeple-successen en wenste de door ziekte uitgeschakelde Boit Kipketer beterschap. “Maar ook hem had ik vandaag kunnen verslaan”, aldus de man die in Zürich nog tweede werd.

Ana Fidelia Quirot liep in 1.54,82 de zesde tijd ooit op de 800 meter. Na de WK verloor de Cubaanse in drie achtereenvolgende wedstrijden van Maria Mutola, in Keulen bleef ze haar concurrente in de eindsprint nipt voor. Letitia Vriesde werd op ruime afstand derde in 1.58,17. Stella Jongmans, die in Brussel al moest toegeven dat het seizoen haar te lang duurt, werd laatste in 2.04,50.

De Duitse polshoogspringer Tim Lobinger schaarde zich bij het selecte groepje van vier atleten dat tot nu toe de zes meter heeft bedwongen. In zijn derde en laatste poging ging hij, tot groot enthousiasme van de 30 000 toeschouwers, over die hoogte.

Wereldkampioene op de 100 meter Marion Jones bewees in Keulen dat ze ook op de 200 meter momenteel de concurrentie ver vooruit blijft. De Amerikaanse kwam in Athene uit op de 100 meter en het verspringen. Afgelopen vrijdag verbeterde ze haar persoonlijk record op de korte sprint tot 10,76. Het verspringen heeft ze in het grand prix-circuit ingewisseld voor de 200 meter. Ze won die afstand in Keulen in 21,94, 18-honderste boven haar p.r. dat ze vorige week in Zürich liep, en versloeg onder meer wereldkampioene Zhanna Pintusevitsj en Merlene Ottey.

De wereldkampioenen op de 400 meter horden wonnen na Athene nog geen enkele wedstrijd en slaagden daar ook in Keulen niet in. Stephane Diagana kreeg klop van de Amerikaan Brian Bronson, die in 47,94 won. De Fransman werd slechts derde achter de Zambiaan Samual Matete. De Marokkaanse Nezha Bidouane, wier wereldtitel het meest verrassend was, kon door ziekte in Keulen het tempo van de Jamaicaanse Deon Hemmings niet volgen en stapte dertig meter voor de finish uit. Olympisch kampioene Hemmings won in 53,54.

Robin Korving had in Keulen een slechte voorbereiding voor de Universiade, waar hij komende week loopt. De Heerhugowaarder werd in 13,69 laatste op de 110 meter horden, waar Mark Crear in 13,10 winnaar was. “Ik kwam redelijk in mijn ritme, maar raakte de vierde horde fors en kwam er niet meer aan te pas. Vorige week liep ik in Leverkusen nog 13,43, dus de vorm is er nog. Misschien heb ik wat teveel moeten reizen,” aldus Korving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden