Kipdrumsticks uit de oven

Deze zomervakantie staat er iedere week in de Gids een recept dat kinderen zelf kunnen maken.

Wat heb je nodig voor vier personen? 8 drumsticks, zout en peper, een bol knoflook, 1 citroen, 1 eetlepel mosterd, 2 eetlepels olijfolie, een paar takjes verse tijm.

En wat nog meer?

Behalve een oven heb je ook een ovenschaal nodig waar alle drumsticks goed in passen. Ze moeten in één laag kunnen liggen. En zorg dat je een paar goede ovenhandschoenen bij de hand hebt.

Eerst nog even dit:

Kip is gevoelig voor bacteriën. Dus was je handen goed voordat je begint en ook nadat je de kip in de schaal hebt gelegd. En leg gebakken kip nooit terug op het bord waarop hij lag vóór het bakken.

Daar gaan we!

Deze drumsticks (het onderste stukje van een kippenpoot) worden langzaam gebraden in de oven. Je kunt ze ook in een koekenpan bakken, maar uit de oven smaken ze echt lekkerder. Bovendien heb je, als de kip in de oven staat, tijd om een lekkere salade, couscous of pasta te maken. Je hoeft de kip maar één keer te keren. Kip moet altijd goed gaar zijn, dus deze drumsticks liggen wel een uur in de oven. Het velletje is dan lekker knapperig.

Bestrooi de drumsticks met een beetje peper en zout. Wrijf dit, gewoon met je vingers, goed in. Verwarm de oven tot 200 graden. In een kommetje olijfolie en mosterd met elkaar vermengen. Smeer de drumsticks goed in met een kwastje of een mesje en leg ze in een lage ovenschaal. De teentjes knoflook van de bol losmaken. Je hoeft ze niet te pellen, als ze straks gaar zijn, kun je ze gemakkelijk uit hun schil duwen. Of gelijk opslurpen, want ze hebben dan een lekker zoet smaakje.

Verdeel de teentjes knoflook over de schaal. Duw ze een beetje tussen de drumsticks. Nu de citroen wassen en in partjes snijden. Leg ook deze partjes tussen de drumsticks. De citroen maakt het vlees lekker mals en van het zuur proef je straks helemaal niets. Als laatste de takjes tijm erover leggen en de schaal in de oven schuiven. Het is misschien een goed idee om hier even wat hulp bij te vragen! Laat de kippenpootjes zo een halfuurtje staan. Haal de schaal, met ovenhandschoenen, uit de oven en leg hem even op een plank. Keer de drumsticks met twee vorken en zet de schaal terug in de oven. De oven kan nu wat lager, op ongeveer 160 graden. Nog een halfuurtje en dan kun je ze serveren mét de teentjes knoflook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden