Kipchoge, een Afrikaan met een westerse aanpak, vestigt een onwaarschijnlijk wereldrecord

De Keniaan Eliud Kipchoge finisht bij de Brandenburger Tor. Beeld AFP
De Keniaan Eliud Kipchoge finisht bij de Brandenburger Tor.Beeld AFP

De Keniaan Eliud Kipchoge schreef geschiedenis met een onwaarschijnlijk wereldrecord op de marathon van Berlijn. Zijn tijd: 2.01.39. Eén minuut en achttien seconden sneller dan het vorige record.

Eline van Suchtelen

Zeventien kilometer lang loopt hij alleen. Kipchoge is tijdens de marathon in Berlijn bezig met een race tegen de klok. Concurrenten zijn niet meer in zicht. De haas die hem de eerste 25 kilometer had geholpen ook niet meer. Hij moet het alleen doen.

Maar alleen is de 33-jarige Keniaan, die op weg is naar een sensationeel wereldrecord, eigenlijk nooit. Er is de man die in de eindfase een bidon met sportdrank aangeeft. Hij fietst mee, stopt, wacht tot Kipchoge langs snelt. Als de bidon in de handen van de Keniaan terechtkomt, juicht de man. Hij balt twee vuisten en stapt weer op zijn fiets.

Er zijn de wetenschappers die zich hebben gebogen over wat voor Kipchoge de beste schoen zou zijn. Op de 'Vaporfly 4' vloog hij in Berlijn naar een nieuwe toptijd. Eindeloos veel tijd werd er gestoken in het bestuderen van de voetafdruk van de Keniaan om voor zijn specifieke afwikkeling de juiste schoen te vinden.

Er waren de atletenmanagers die zich bekommerden om zijn welzijn. Trainer Patrick Sang, die in zijn jeugd de schema's maakte, en hem nu nog steeds coacht. Diëtisten keken naar zijn voeding, fysiotherapeuten masseerden zijn benen los.

Plezier

De sleutel tot het succes van Kipchoge, die gisteren in Berlijn met 2.01.39 een onwaarschijnlijk snel wereldrecord neerzette , is volgens manager Jos Hermens dat hij zich openstelt voor al die begeleiding.

De Nederlandse atletenmanager maakte zelden een Afrikaanse atleet mee die zo goed mee kan denken met het team om zich heen, en daar nog plezier uit haalt ook. "Neem Haile", zegt Hermens, doelend op de tweevoudig olympisch kampioen uit Ethiopië Haile Gebrselassie. "Haile is als een zoon van me. Maar als ik hem een paar nieuwe schoenen gaf, was het enige wat hij zei: 'Nice shoes, Jos'. Dat is aardig, maar niet echt goede feedback."

Blote voeten

Volgens Hermens is Kipchoge de eerste Afrikaanse atleet die op een westerse manier meedenkt, zoals hij het zelf omschrijft. "Wij zijn in Europa bezeten van het zoeken naar verbetering in sport. Eliud durft feedback te geven. De meeste Afrikaanse atleten willen helemaal niet naar een laboratorium vliegen om hun looptechniek te laten analyseren. Dat vinden ze allemaal onzin. Zij gingen vroeger op blote voeten naar school. Eliud is anders. Hij is heel erg geïnteresseerd in nieuwe trainingsmethoden en andere ontwikkelingen."

Met die instelling, een perfect hardlooplijf en een ijzeren discipline, deed Kipchoge gisteren voor de derde keer op rij in Berlijn, op het snelste parcours ter wereld, een poging om het wereldrecord uit de boeken te lopen. Hij had perfecte omstandigheden nodig om de oude toptijd van zijn landgenoot Dennis Kimetto van 2.02.57 uit 2014 te verbreken.

Met een droge en vrijwel windstille dag waren de vooruitzichten gunstig. Kipchoge liep alleen zó hard dat de laatste tempomaker hem al op 25 kilometer moest laten gaan. De Keniaan had hem liever nog 5 kilometer extra aan zijn zijde gehad. Om een idee te krijgen hoe hard Kipchoge ging: er waren de beelden te zien van een jochie dat enkele meters mee probeerde te sprinten langs het parcours. De jongen van een jaar of twaalf moet alles uit de kast halen om mee te komen.

Met een strak gezicht vervolgde de Keniaan zijn missie. Kipchoge heeft in zijn carrière alles al gewonnen wat er te winnen viel. Hij werd olympisch kampioen, wereldkampioen en won tien van de elf marathons waar hij aan meedeed.

Als hij pijn heeft, verschijnt er vaak een verbeten glimlach op zijn gezicht. Alsof Kipchoge de kwelling probeert weg te lachen. Zelfs op weg naar de Brandenburger Tor, in de laatste meters, is de verbeten lach bijna niet te zien. Kipchoge vliegt over het asfalt. Het ziet er zo soepel uit dat het lijkt alsof hij nog kilometers door kan lopen.

Beduusd

Met het nieuwe wereldrecord haalde hij één minuut en achttien seconden van de oude toptijd af, een ongekende prestatie. Jos Hermens is er enkele uren na de race nog steeds beduusd van. "Het moet bij mij nog even indalen. We wisten dat hij goed in vorm was, dat het wereldrecord mogelijk was. Maar zo'n grote jump had ik niet verwacht."

Hermens verwacht dat het nieuwe record een jaar of vijf blijft staan. Nu Kipchoge al zijn wensen heeft vervuld, blijft alleen het verlangen nog over om onder de magische grens van twee uur te lopen. Vorig jaar deed Kipchoge op het Formule-1 circuit van Monza in het kader van het prestigieuze 'Breaking two'-project van zijn sponsor Nike een poging om onder de twee uur te lopen. Dat lukte, geholpen door allerlei methodes die in een normale wedstrijd niet zijn toegestaan, op 26 seconden na niet. Wie weet waar hij nu toe in staat is.

De ontwikkeling van het wereldrecord

Voor de zevende keer op rij is in Berlijn het wereldrecord op de marathon bij de mannen verbeterd.

20-04-1985 Carlos Lopes (Por) 2.07.12 (Rotterdam)
17-04-1988 Belayneh Densamo (Eth) 2.06.50 (Rotterdam)
20-09-1988 Ronaldo da Costa (Bra) 2.06.05 (Berlijn)
24-10-1999 Khalid Khannouchi (Mar) 2.05.42 (Chicago)
14-04-2002 Khalid Khannouchi 2.05.38 (Londen)
28-09-2003 Paul Tergat (Ken) 2.04.55 (Berlijn)
30-09-2007 Haile Gebrselassie (Eth) 2.04.26 (Berlijn)
28-09-2008 Haile Gebrselassie 2.03.59 (Berlijn)
25-09-2011 Patrick Makau (Ken) 2.03.38 (Berlijn)
29-09-2013 Wilson Kipsang (Ken) 2.03.23 (Berlijn)
28-09-2014 Dennis Kimetto (Ken) 2.02.57 (Berlijn)
16-09-2018 Eliud Kipchoge (Ken) 2.01.39 (Berlijn)

Lees ook:

Keniaan Kipkemoi verrast met winst van de marathon Rotterdam

In de tijd voor en na de ruim twee uur afzien, zorgen managers ervoor dat lopers niets tekort komen. Ze vullen de bidons, weten precies welke atleet de sportdrank net iets zoeter wil, kennen de namen van hun kinderen, weten welke grimas er op hun gezicht verschijnt als ze het moeilijk hebben in de race.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden