Kip uit Córdoba

Pollo con almendras uit de hoogst interessante keuken van de stad die ooit - onder kalief Abd al-Rahman in de 10de eeuw - de belangrijkste plaats ter wereld was: Córdoba. Daarvan rest nu de prachtige Mezquita, mooie Spanjaarden en een keuken met nog steeds herkenbare Midden-Oosterse invloeden. Men wil het wel waarhebben dat de Romeinen, die het land ooit onderwierpen, ook bijdroegen aan de keuken, maar een saus als deze is beslist Arabisch en dateert van voor de roux. Ook het gebruik van kaneel bij kip is Arabisch, maar de wijn die erdoor gaat is vanzelfsprekend een Spaans element, evenals het hete chilipoeder.

Bereiding

Het brood verkruimelen. Met het schaafsel in een koekepan lichtbruin bakken in olie. In een maatbeker scheppen. Pan uitvegen.

De overige olie verhitten. De bouten voorzien van peper en zout en bestuiven met bloem. Rondom lichtbruin braden. Bestrooi met kaneel en chili. Ui en knoflook kort meefruiten. De bouten met de bolle kant onder in een magnetronschotel leggen. De wijn erover gieten. Onder een kap 10 minuten garen bij circa 500 W. Warmhouden in een schotel.

De kippewijn in de koekepan schenken, even laten bruisen. Dit vocht overbrengen in de maatbeker, het water toevoegen en met een staafmixer een gladde saus maken met het brood-amandelmengsel. Zonodig aanlengen met nog wat water.

Serveren: de saus over de kip schenken. Garneren met peterselie. Drank: rode Rioja.

Erbij: Judías verdes con patatas. Malta's en haricots verts gaarkoken. Ringen rode ui en schijfjes knoflook in olijfolie fruiten met wat rookspek en een theelepel komijnzaad. Aardappels en bonen hierin 5 minuten warmen.

Menusuggestie. Vooraf: Ensalada cordobesa, op gescheurde blaadjes kropsla: tonijn uit blik, snoeptomaatjes, groene olijven, hardgekookt ei, groen pepertje, vinaigrette.

Na: Melon con vino, 100 ml water met 1 kaneelstokje en 1 eetlepel suiker inkoken tot de helft. Afkoelen. Mengen met 100 ml witte wijn en 2 eetlepels cognac. Van 1 kleine meloen bolletjes maken met een aardappelronder. In een kom kaneelwijn erover. Toedekken. Koelen.

Ingrediënten voor 2:

3 eetlepels olijfolie

1/2 pitabroodje (25 g)

50 g amandelschaafsel

2 kippebouten EKO

peper, zout

tarwebloem

1 theelepel gemalen kaneel

1 theelepel chilipoeder

1 gesnipperde ui

1 gesnipperde teen knoflook

100 ml witte wijn

circa 125 ml water

gehakte peterselie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden