Kip Madras

Samenstelling:

Karin Luiten

Marinademix: sojasaus, suiker, tarwebloem, zout, ui, natuurlijk mineraalzout, kerrie 6,4% (bevat mosterdzaad), gistextract, garnalenpoeder, gember, maltodextrine, plantaardige olie, aroma, foelie, fructose.

Sausmix: suiker, maïszetmeel, groenten 12% (tomaat, paprika, ui), tarwebloem, zout, kerrie 4,4%, sojasaus, en nog 18 ingrediënten.

Rijstmix: rijst, paprika (rood, groen).

Zelf toevoegen: kipfilet, sperziebonen, crème fraîche, appel, water, olie.

Nodig voor 4 personen:

400 g kipfilet, 200 ml kokosmelk, 1 blik tomatenblokjes, 1 grote appel, 1 grote ui, 1 rode Spaanse peper, 1 knoflookteen, 1 kootje verse gember, 2 eetl (Madras) kerriepoeder, 1 eetl komijnpoeder (djinten), 1 eetl maïzena, scheut plantaardige olie

Tot mijn grote vreugde word ik overspoeld met suggesties voor deze rubriek, waarvoor ook hartelijk dank. Intussen beginnen zich de eerste voorkeuren af te tekenen. Zo kreeg ik talloze aanvragen voor het mij voorheen onbekende Kip Madras uit de populaire serie Wereldgerechten. Dat blijkt een doos met daarin twee zakjes poeder en een zakje gespikkelde rijst die met koud (!) water op moet en dan 20 (!) minuten dient te koken. Het resultaat: gespikkelde, vrij papperige rijst.

Op het pak fraai ronkend proza over smaakvolle, zongerijpte, duurzaam geteelde groenten, maar waar zitten die dan? Sperziebonen moet je zelf koken en apart erbij serveren.

Madras staat gewoonlijk voor een pittige curry en op de foto dartelen ook kekke rode pepertjes voorbij, maar die zitten er niet in. De saus is juist zoet – niet verwonderlijk met suiker als hoofdingrediënt – en niet uitgesproken kruidig. Dankzij de toegevoegde crème fraîche wel mooi romig.

In dezelfde tijd kun je dit gerecht ook zelf maken. Minder zoet, maar wel met wat meer diepte. Of strijk ik nou heel Kipmadrasminnend Nederland tegen de haren in?

Snij de kip in blokjes, doe in een grote kom en hussel om met peper, zout, 1 lepel kerriepoeder en maïzena tot ze overal bedekt zijn met een licht waasje. Snipper de ui en fruit zeker 5 minuten zachtjes in wat olie in een grote braadpan of hapjespan. Hak intussen de knoflook, gember en rode peper (zonder zaadjes) fijn en doe erbij, plus de andere lepel kerrie en het komijnpoeder. Fruit tot het lekker geurig is, schep dan uit de pan en hou even apart. Laat een nieuw scheutje olie heet worden in de pan en bak al omscheppend op hoog vuur de kipblokjes mooi goudbruin aan de buitenkant. Doe de uienprut er weer bij, plus de tomatenblokjes, kokosmelk, zout en peper. Roer door elkaar en laat aan de kook komen. Laat dan met deksel schuin op de pan 15 minuten zachtjes sudderen. Voeg de laatste 5 minuten de in blokjes gesneden appel toe. Lekker met verse koriander erover.

Kerriepoeder is een mengsel van allerlei specerijen. Gebruik geen poeder dat al jarenlang achterin het keukenkastje staat, daar zit geen smaak of geur meer aan. Kijk eens bij toko’s, hindoestaanse of Engelse winkels, die hebben vaak diverse soorten.

Kerrie altijd meefruiten in de olie, dan komt de smaak goed los.

De kip kort aanbakken, alleen tot het rauwe roze eraf is. Verder garen gebeurt straks in de saus.

Geen pepertje in huis? Neem een schepje sambal. Geen gember? Weglaten of vervangen door een scheutje gembersiroop op het eind.

Lekker en ziet er gezellig uit: stukjes (1 cm) rauwe haricots verts gaar laten worden in de saus. Reken dan wel op 5-10 minuten extra suddertijd, net zolang tot ze beetgaar zijn.

Te pittig uitgevallen? Schepje suiker of scheut gembersiroop erbij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden