Kip caravans weer kopje onder, nieuwe sleurhut is niet in trek

Van onze correspondent

hoogeveen – Nog maar een maand geleden werd feestelijk een nieuw model gepresenteerd, maar gisteren maakte Kip Nederland bekend faillissement te gaan aanvragen. Bij het bedrijf in Hoogeveen werken 62 mensen, die waarschijnlijk op straat komen te staan.

Het is voor de tweede keer dat de caravanproducent failliet gaat. In 2007 gebeurde dat voor het eerst. Vijf personeelsleden wisten de zaak over te nemen en los te weken van de in nood verkerende Tirus Group waar Kip onder viel.

Het bedrijf ging verder als Kip Nederland, met hulp van twee financieringsmaatschappijen en de gemeente Hoogeveen. Het productieproces werd drastisch aangepast. Van verschillende modellen verscheen een nieuwe uitvoering.

De slechte markt lijkt de belangrijkste oorzaak van het opnieuw kopje onder gaan. Volgens directeur Louw Schots van Kip Nederland is de verkoop van nieuwe caravans sinds de doorstart met nog eens veertig procent gedaald.

De daling begon al eerder. Werden tussen 2002 en 2005 in Nederland jaarlijks zo’n twintigduizend caravans verkocht (door alle producenten samen), begin 2008 was dat aantal tot onder vijftienduizend gezakt. Kip Nederland maakte nog maar achthonderd caravans per jaar, terwijl ten minste duizend de doelstelling was.

Volgens Gijs Bosman van brancheorganisatie Bovag is de aloude sleurhut beslist nog in trek, maar vinden caravankopers een tweedehandsje mooi genoeg. Aan de extra’s van bijvoorbeeld de splinternieuwe Kip Kompakt – extra stahoogte, een extra lang bed – hebben zij, de crisis in aanmerking genomen, geen behoefte.

De gemeente Hoogeveen liet het gisteren bij een verklaring dat de gemeente de faillissementsaanvraag betreurt en meeleeft met de medewerkers.

Louw Schots verklaarde voor RTV Drenthe nog goede hoop te hebben op een doorstart. Als die er niet komt, verdwijnt de laatste Nederlandse caravanproducent en bovendien een belangrijke Hoogeveense werkgever.

Oprichter Jan Kip bouwde vlak na de Tweede Wereldoorlog de eerste caravan. Aanvankelijk werden alle modellen naar kippen genoemd. Zo had je model Kuiken, model Krielkip of model Wyandotte. Later verkocht Kip Nederland, dat amper in het buitenland actief was, ook de merken Chateau en Homestar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden