Kip à la porchetta

Ingrediënten voor 4 personen
Halve el venkelzaad, 4 tenen knoflook, 2 el verse rozemarijnnaalden, 1 flinke (scharrel)kip (van 1.5-2 kg), zout, versgemalen peper, olijfolie, 1 citroen, 1 grote ui, gesnipperd 1 kleine venkelknol, in stukjes, venkelgroen apart bewaard, 1 theekop vol vers wit broodkruim, 1 ei, losgeklopt

Porchetta is een traditioneel Italiaans gerecht, in z'n meest originele vorm een heel, ontbeend speenvarken met een vulling van (onder meer) venkel, de ingewandjes van het dier en rozemarijn. Natuurlijk bestaan er heel wat versimpelde variaties; speenvarken is nu eenmaal geen dagelijkse kost. Dit is een soort bastaard-versie van het origineel. Hoewel de specifieke combinatie van ingrediënten heel goed past bij varkensvlees, is het zeker ook geslaagd voor kip. Het is een goed idee om de kip in te wrijven met het kruidenmengsel en dan minstens een paar uur te laten intrekken. De vulling kan van tevoren worden gemaakt. Dit is heerlijk met in de oven geroosterde aardappels en bittere groente zoals broccoli, broccoli rabe of spruitjes.

Rooster het venkelzaad op laag vuur in een droge koekepan, tot het aromatisch wordt. Wrijf het zaad fijn in een vijzel of maal het in een specerijenmolentje. Pel en hak de knoflook fijn. Hak de rozemarijn fijn. Bestrooi de kip met zout en peper. Roer de helft van het venkelzaad, 1/3 deel van de knoflook en de helft van de rozemarijn met 3 à 4 el olie tot een pasta. Wrijf de kip aan alle kanten goed in met de kruidenpasta. Dek de kip goed af en laat minstens 4 uur of een hele nacht marineren in de koelkast.

Maak de vulling: Boen de citroen goed schoon, rasp de schil fijn af en pers de vrucht uit. Verhit 3-4 el olie in een kleine (braad)pan en fruit de ui met de rest van de knoflook 2-3 minuten. Voeg venkel, zout en peper, de rest van het venkelzaad, de rest van de rozemarijn en 1 el citroenrasp toe. Smoor de venkel in ca. 10 minuten bijna gaar.

Meng het broodkruim en ei erdoor; breng op smaak met 1 à 2 el citroensap, zout en peper en fijngehakt venkelgroen. Verwarm de oven voor op 225 graden C.

Vul de buikholte van de kip met de vulling en zet de kip in een braadslee. Bedruppel met nog wat olie en citroensap. Braad de kip in ongeveer 1 uur gaar in het midden van de oven. Controleer af en toe of de kip niet te donker wordt; dek zonodig af met aluminiumfolie. Laat de kip uit de oven ca. 10 minuten rusten (onder aluminiumfolie) voor het aansnijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden