King William's Trouw Test 2002

Overal ging de puzzelpagina uit Trouw mee. Bij het uitlaten van de hond, bij het winkelen, in de auto, op de fiets, tijdens de zondagmiddagwandeling, naar de kerk. Want er k¢n eens een 'achterlicht uit de krant' passeren. Ze liepen parkeerterreinen af of raakten bevriend met autoslopers. Gék werden ze van die lampen. Achterstevoren op de fiets, blij in de file, met een slakkengang over de weg - en maar hopen dat er veel auto's zouden inhalen. Eén keer geflitst 'omdat ik dacht dat nummer 6 uit de krant voor me reed'. Het was levensgevaarlijk soms, bekende iemand: ,,Zo'n prijsvraag breng je toch niet uit in de winter, met al die spekgladde wegen?''

Een maand lang was een legertje mensen in de ban van de King William's Trouw Test 2002. Er werd gesnuffeld in bibliotheken en op rommelzolders. Ooms zochten naar oude spoorlijnen, schakers in de familie werden in stelling gebracht, de muziekjuf boog zich over oude liedjes. De ambassade van Luxemburg werd plat gebeld over 'die rustende missionaris in de gevangenis'. Theo Gerritse van de verkeersdienst moest antwoord geven of de A2 werkelijk 272,9 km lang is. Zakrekenmachientjes kwamen van pas. Kerst werd gevierd met de computer onder de boom.

,,Mijn leven is ingrijpend veranderd”, bekende iemand. Sigarenrokers werden niet langer bestraffend toegesproken. De Ster-reclame moest bekeken worden, want 'George, je bent een eikel' kon langskomen. ,,Het zal weer wennen worden in de file. Ik wist niet dat er zoveel verschillende achterlichten bestonden.'' En die oogappels van de meester: ,,Heeft u enig idee hoeveel er daarvan het slecht gedaan hebben vorig jaar?'' Ook de versjes waren een ramp, stond in een blijmoedig brief, terwijl een andere inzender alle liedjes moeiteloos opnoemde maar van Hooglied kennelijk nog nooit gehoord had: twee koningskinderen? En dan die cijfers, 8717 2478. Welke sadist heeft dat verzonnen?

Toch heeft de test 'plezierige frustratie' en veel nutteloze kennis gegeven. ,,Hartelijk dank, mede namens mijn toekomstige echtgenoot”, schreef een deelneemster, die de oplossing in haar verwarring naar de redactie van de Volkskrant stuurde. Zelfs uit Oezbekistan kwam een inzending binnen. ,,Het was ons een waar genoegen, maar doet u ook aan nazorg'', vroeg een inzender.

Elk hoofdstuk had wel een extra harde noot. Bij '1952' was de Willem de Zwijgerprijs het grote probleem. Velen noemden Vrije Volkournalist Hommerson die zijn bronnen niet prijs wilde geven en in het gevang kwam. Maar ook de vraag over de kroonprinses die ondergronds ging, zorgde voor verwarring. Het was in elk geval niet Beatrix incognito op de Wallen. De voormalige lijntjes van NS waren soms te hoog gegrepen: ,,Wie denkt er bij bommen en schoenen aan spoorlijnen?'' De Doklijn werd vaak voor het 'Dockumer Lokaeltsje' aangezien - en in één geval, alvast met vooruitziende blik, voor de HSL. De verkeersknooppunten staan op elke wegenkaart van Nederland, maar ook daar problemen. Veel gemaakte fout was De Poel, die bij Goes ligt - waar de A17 zeker n¡ét loopt. Voor de sigarenlogo's, afkomstig van blikken, bleken oude schriftjes en plakboeken met sigarenbandjes nog goud waard, al moest één deelnemer zijn zoon van 29 nog uitleggen wat een sigarenbandje was. Dannemann (8) was de kraker in deze serie. Van de oude maatjes zijn veel mensen erg ongelukkig geworden, omdat maten en gewichten in het verleden soms wel per streek verschilden. Overigens gaf Van Dale in veel gevallen antwoord.

De breuken waren te gemakkelijk voor zo'n moeilijke puzzel, schreef een leraar wiskunde die vervolgens niks van de reclames bakte. Anderen cijferden zich inderdaad en breuk. De meeste opera's waren goed te vinden, al moet één iemand bedacht hebben dat 'Ariane' van Paul Dukas was, waarna dat foute antwoord door velen werd gekopieerd. Voor de schaakopeningen waren diverse bronnen te vinden, maar we vroegen specifiek naar een 'land'. Natuurlijk is 'e4 d5' algemeen bekend als Scandinavische opening, maar Scandinavië is nog steeds geen land - die 'smerige instinker' werd zelfs de fanatiekste schakers noodlottig. Slechts een enkeling zocht door en vond 'IJslandse opening' (met de Portugese als tweede mogelijkheid). En dan Luxemburg, de kleinste lidstaat van de Europese Unie, de 'luxe drEUmes'! Dat de ambassade niet wist dat 'missionaris' Willibrord in Echternach in een crypte ligt die ooit dienst deed als gevangenis, stelde velen teleur. Voor de melodietjes waren wel bronnen, maar vind ze maar eens. Ze stonden in 'Hollandsche kinderliedjes', 'Oude schoolliedjes en opzegversjes' en 'Nederlandsche Volksliederenboek', maar vooral de notatie van 'Klein, klein kleutertje' zorgde voor grote problemen. Bij de foute antwoorden lazen we 'Jingle Bells', 'Nederland o Nederland' en 'Klein, klein Jesuken'. Niet dus.

De achterlichten hebben meer psychische schade berokkend dan foute oplossingen, al werd de tweede bijna voor een heel wagenpark aangezien maar niet voor een Mazda MPV. Kinderen kijken veel naar de Sterreclame, zo bleek. Toch werd het 'lekkere vlaggetje' vaak in andere kazen dan de Maaslander geprikt (Leerdammer, Edammer, Uniekaas), zag men de spot van Hans Anders aan voor concurrent Pearl en trapten velen in de val bij 'Wie was dat?' Het ging om de (winter)schilder, niet om de KPN-reclame waarin een vader aan z'n telefonerende dochter vraagt: 'Wie ¡s dat?' De categorie waarin het cijfer '2' centraal stond, zorgde voor problemen bij de oorlogshelden die met hun V-teken bij een verkeerscampagne werden gebruikt, bij het laatste hectometerpaaltje van de A2 (die eigenlijk veel korter is dan de aangegeven 272,9 km) en natuurlijk bij het grootste vraagteken van de test: de streepjescode van een pot Duo Penotti. Maar ook de tekst uit de statenbijbel leverde heel andere antwoorden op dan het simpele Hooglied 2:2, een tekst die kennelijk te weinig wordt gelezen. Bij de dubbeltjes is Kuifje in China vaak foutief aangeduid als TinTin (is zijn Franse naam), is Make Make de supergod en niet de boze geest op Paaseiland, is Chi-Chi van Dragonballs en niet Zsa Zsa Gabor of Pippi Langkous de sterkste filmvrouw ter wereld en zijn er vele eilandjes met een dubbele naam in de Bismarck Zee maar hebben alleen Blup Blup en KarKar een vulkaan. Tenslotte zetten de vragen over het afgelopen jaar veel deelnemers op het verkeerde been. Melkert, Winny de Jong, Frank Rijkaard en zo ongeveer de hele LPF-fractie werden 'mislukte oogappels van de meester' genoemd, terwijl het ging om de wegkwijnende aardappel Bintje die de Friese schoolmeester De Vries kweekte en naar zijn favoriete leerlinge noemde. De slag om Novitravnik is in 2002 zowel in Friesland als Brabant gevoerd, voor de koffiepot keurde de jury de catering in de NS-treinen en de Engelse webcam van Cambridge University af, werden leuke alternatieven voor het ochtendgloren bedacht maar niet geaccepteerd en hoefde 'Van Gwest tot Gewest' na 37 jaar nog langer van hot naar her en niet prins Claus of Jan Pronk. Voor de afscheidnemende tranentrekker werd ongeveer iedereen genomineerd die ooit eens een gevoelige snaar heeft geraakt (van André Hazes, EO'er Henk Binnendijk, Conny Vandenbosch tot Rudi Carrel). Maar wat was 2002 zonder Carel Kraayenhof die met het afscheidslied voor 'Vadertje' op zijn trekzak M xima en de rest van Nederland aan het snikken bracht? Het mozaïek van antwoorden maakt wel duidelijk dat duizenden mensen veel meer antwoorden weten te vinden dan twee gekken kunnen verzinnen. En toch willen ze volgend jaar weer zo prettig gekweld worden.

Er is één duidelijke hoofdwinnaar, die alle klippen en gemene rotsen wist te omzeilen en alleen voor de oogappel een naam bedacht die de jury niet kon vermurwen (tennisster Serena Williams die de Masters verloor van Kim Clijsters). Maar verder verdient hij zijn prijs en eeuwige roem, net als trouwens alle andere deelnemers.

Eerste prijs

(reischeque van 500 euro te besteden bij reisorganisatie Voyage & Cultuur): Frans Sellies, De Bilt (met 149 goede antwoorden).

Tweede prijs

(reischeque van 200 euro te besteden bij Girassol Portugal vakanties). Met 147 na loting: Maria van Herk, Groningen.

Derde prijs

(driedubbele cd-cassette 'Rinaldo' van G. F. Hündel, gezongen door Cecilia Bartoli). Met 147: Koos Knollema, Uithuizermeeden en W. Wijtzes, Leeuwarden.

Vierde prijs

(Trouw Almanak 2003). Met 145: A. Altink, Malden en Jaap Verbaas, Nijmegen. Met 144: Mariëlle Bonenkamp, Ulft; Mieke de Graaff-ter Horst, Overasselt; E. Tamminga, Duiven en Ria Winters, Zwanenburg. Met 143: T. Engelen, Den Bosch; Ria Rosier-Schinkel, Leusden; R. Leusink, Gaanderen; Rut Stokman, Den Bosch; Mary Verheij/Marleen van den Berg, Barendrecht en Dick Visser, Den Haag. Met 142: Andreas Goetze, Utrecht; Toos Hertog, Eindhoven; Theun-Gerrit Kateman, Nijmegen; Irene Loijmans, Helmond; Henny/Herman Roest, Veenwouden; Jos Schmitz, Eindhoven; Dick Verbeek, Valkenswaard en Nel/Ronald Visser, Amerongen. Met 141: Jeroen Bosman/Ina de Bruin, Deventer; Bouke van Gosliga, Amstelveen; Gerrit Heersink, Aalten; R. Koopmans, Amstelveen; B. Vermeer, Utrecht.

Aanmoedigingsprijs

(Trouw-dossier 'Hersengeheimen'). Met 40-140, na loting: Evelien Beekmans, Deventer; L. Bezembinder, Utrecht; Sytske van Bochove, Amsterdam; Marijke Boer, Leiderdorp; Rob van Bruggen, Nijmegen; J. Dijkstra, Ermelo; W.F. Dekker, Graft; Judith van Haaften, Utrecht; Marga Haas, Vrouwenpolder; Ton Hermens, Tilburg; G. Kleinnijenhuis, Aalten; J. Kroon, Hazerswoude-Rijndijk; I. Kuiper-Wicherts, Hengelo; F. van der Leeuw, Echt; Nathalie Meijs, Boskoop; Fam. J. Oldenburger, Soest; C. Spierings-Pennings, Valkenswaard; Gea Stomphorst, Waddinxveen; L. Terpstra, Kampen; T. Tra, Vught; Henk Ubing, Veenendaal; Bob Vandenbosch, Vlaardingen; G. Veerman, Leiden; Rindert de Vries, Farmsum en Jeffrey Wagemakers, Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden