King William's Trouw Test 2001

We beginnen maar meteen met een hele diepe buiging voor al die mensen die zich een maand lang een slag in de rondte hebben gepuzzeld. Honderden deelnemers zijn voor de eerste King William's Trouw Testpaper in het geweer gekomen. En achter iedere inzending gaat nog eens een veelvoud van meehelpende en meelijdende familieleden, vrienden, kennissen en wildvreemden schuil. De inzet om de zware opgave tot een goed einde te brengen, verdient de grootste bewondering.

Uit de brieven en mailtjes van de puzzelaars komt naar voren dat ze er nog van genoten hebben ook! Er is wat afgezucht en afgeleden, maar de overheersende reactie is toch die van plezier om zo'n kraker: 'Eens maar nooit weer! Hoewel ellipse' Massaal wordt aangedrongen op een reprise, want 'eindelijk heb ik weer eens een zinvolle kerst gehad'.

Er is eindeloos gespeurd en gezocht. Veel mensen hebben in één maand meer in bibliotheken, verfzaken, stripwinkels en musea vertoefd dan in de rest van hun leven. De puzzel heeft een hoop nieuwe contacten opgeleverd ('Het sociale aspect was nog het leukste'), al ontstonden er ook spanningen door. 'Onze kennissenkring is in deze dagen erg klein geworden' en 'Verkort de inzendtermijn: dat vermindert ergernis bij partners die zich afvragen of zij er eigenlijk nog wel toe doen.' Er kwamen ook bekentenissen binnen over verslavingsverschijnselen en verwaarlozing van de alledaagse dingen: 'Sinds 19 december heb ik niets meer aan het huishouden gedaan'.

Dat ook het werk er soms onder geleden heeft en dat er op kantoor veel gezocht is via internet, werd duidelijk uit de vraag van een deelneemster om een prijs uit te loven voor werkgevers van puzzelaars. Het rendement van KPN is door al die surfende snuffelaars fors toegenomen, veronderstellen sommigen. 'De telefoonrekening is verdubbeld.' Anderen hebben er slapeloze nachten aan overgehouden, al werd de klus ook ervaren als een goed medicijn ter voorkoming van alzheimer. 'Wat hebben mijn hersens gekraakt! De grijze massa is Trouw dankbaar.'

De samenstellers willen het niet laten bij hun diepe buiging om alle inzet en speurzin te eren; ze gaan ook in het stof voor hun eigen tekortkomingen. Naast een enkel tikfoutje hebben zij zich ook bezondigd aan vragen die schier onoplosbaar leken. De couleur locale bracht velen tot wanhoop, omdat ze bij de genoemde steden geen verfkleur konden vinden. In sommige gevallen waren de antwoorden te vinden in folders van de Gamma of de kleurenwijzer van Flexa, in andere had de Grote Van Dale uitkomst kunnen bieden of moest de speurtocht leiden naar tijdschriften van trendzaken als De Bijenkorf. Maar dan nog wreekte zich dat er soms meer antwoorden op één vraag mogelijk waren.

De 'strijdwagens' leden aan hetzelfde euvel: het lijkt wel alsof iedere detective van film en tv (want daar ging het om bij vraag 4) wel eens in een Volvo 245 of Jaguar heeft gereden. Dat zorgde voor onzekerheid, al is het opvallend dat een grote meerderheid uiteindelijk met de namen van detectives kwam die volgens de samenstellers onlosmakelijk verbonden zijn met één type dienstauto. In enkele gevallen worden alternatieve oplossingen goedgerekend. Maar James Bond die in elke film met een mooie juf bijna wel een andere auto deelt, is voor ons in de allereerste plaats de vaste berijder van een Aston Martin DB 5.

De honden uit stripboeken vormden ook veel hoofdbrekens, vooral omdat de samenstellers de 'onmogelijke' - ook in letterlijke zin - Augustus opvoerden. Achteraf bleek dat een blunder in de opgave. Er komt een Augustus voor in de strip Heinz, maar dat is een wartaal pratend mannetje. Volgens de oprichter van het Stripschap en eigenaar van de Amsterdamse stripwinkel 'Lambiek' Kees Kousemaker bestaat er wel 'ergens' een hond Augustus, maar speelt dat dier een te obscuur kleine rol 'dat jullie dat nooit aan de mensen hadden mogen vragen'. Er zit niets anders op: de vraag wordt geschrapt. De puzzelmakers zullen de naam van het blaffende beest als een eeuwige schandvlek met zich meedragen.

Bij de beelden uit de kinderliteratuur was 'Keteltje' uit het gelijknamige boek van Cor Bruijn de grootste kraker. De afbeelding in de geboorteplaats van de auteur (Wormerveer) werd heel vaak verward met 'Ketelbinkie' (wat overigens een figuur uit een liedje is, niet uit een boek). De Kameleons werden menigmaal in Terherne geplaatst, maar hun beeld staat wel degelijk in Krommenie. En bij de blikken werd het beeldmerk van Buisman nogal eens voor Blooker aangezien - niet onbegrijpelijk als je ze naast elkaar legt, maar toch fout.

De kinderboeken waren niet aan iedereen zo besteed. Wat doe je als niemand in je omgeving je daarbij kan helpen. Dan ga je zelf naar de bibliotheek en krijg je zo'n 'gênante scène van een wat oudere heer die het ene na het andere kinderboek van de plank trekt en het na een korte blik weer terugzet, waarbij menigeen zijn wenkbrauwen moet hebben gefronst'.

Ondanks de fouten, valkuilen en instinkers overheerst de blijmoedigheid in de reacties. Reden genoeg om niet alleen die puzzelaars te belonen die de meeste goede antwoorden instuurden (aflopend van 144 tot 138), maar via loting ook 25 inzendingen die net of soms heel ver buiten de boot zijn gevallen te eren met een troostprijs. Hun score ligt tussen 137 en 100 goede antwoorden. Blijft nog de vraag over hoe het verder moet na de King Wil liam's : de deelnemers hebben misschien wat aan een zelfhulpgroep via de website van Trouw, de samenstellers gaan proberen hun leven te beteren.

Hoofdprijzen (ingelijste nieuwsfoto van Trouw-fotograaf Werry Crone) 144: A. Altink (Malden), Rina Rosier-Schinkel (Leusden), Ria Swart (Vlissingen) Eerste prijzen (Trouw Schrijfboek) 143: Fred Brouwer (Utrecht), Frank Janssen (Almere), C. de Vos (Eindhoven) 142: Mieke de Graaff-ter Horst (Overasselt), Mary Verheij/Marleen van den Berg (Barendrecht), Ria Winters (Zwanenburg) 141: Lucas Bezembinder (Utrecht), Ton Drost (Elst, U), Toos Hertog (Eindhoven), W. Hoenderkamp (Renkum), Henny en Herman Roest (Veenwouden), Jaap Verbaas (Nijmegen) 140: Jan Aarts (Rotterdam), A. van Herk (Gaastmeer), D. Roest (Montfoort), Hans Schagen (Castricum), Marianne Valster (Wolfheze) 139: Mirjam Anbeek (De Bilt), Klaas de Vos (Castricum), Joost Wessels (Groningen), W. Wijtzes (Leeuwarden) 138: D. Bilker (Veendam), I. Kuiper-Wicherts (Hengelo), Ivo Ridder (Den Haag), Jos Schmitz (Eindhoven). Troostprijzen (Trouw-dossiers) 137 of minder (via loting): Jan Beuving (Zeist), Jeroen Bosman/Ine de Bruin (Deventer), Saskia van Boven (Nijmegen), P. Buijserd (Voorhout), L. Costongs (Zuidhorn), Andreas Goetze/Joep Steegmans (Oudenbosch), Bouke van Gosliga (Amstelveen), F. de Graaff (Almelo), J. van Harskamp (Ede), Sophie de Kam (Waskemeer), Lauw Klaassen (Amsterdam), Teun Koops (Groningen), Simon Kronemeijer (Utrecht), Pieter Lammers (Diemen), M. Lassing-Bakewel (Culemborg), Niels de Neef (Rijswijk), Hans Ouwersloot (Maastricht), Arend Pruijs (Emmeloord), H. de Rijk (Groningen), Andrea Ruissen (Maastricht), Frans van Schoonderwalt (Culemborg), Lenie Stolk (Heemstede), Leo van Vliet (Leiden), Maria Willems (Deventer), Ria en Bert Willering (Assen).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden