Kindoffers Inca's bedwelmd met alcohol en cocabladeren

Dit 13-jarige Incameisje is maandenlang bedwelmd met cocabladeren, en haar laatste weken ook met grote hoeveelheden alcohol. Daarna werd ze gedood, het is niet duidelijk hoe, ruim vijfhonderd jaar geleden.

Het meisje kreeg als opmaat naar het rituele kindoffer goed te eten. Dat blijkt uit chemische analyse van haar lange gevlochten haar, van schedel tot haarpunt. Voorheen at ze voornamelijk aardappelen, het laatste jaar ook dierlijke eiwitten en maïs. Rond dezelfde tijd begon haar consumptie van cocabladeren en alcohol te stijgen.

Dat ontdekte een Brits onderzoeksteam onder leiding van archeoloog Andrew Wilson, dat hierover schrijft in het wetenschapsblad PNAS.

De uitzonderlijk goed bewaarde mummie van het meisje werd in 1999 gevonden op een hoogte van meer dan 6700 meter, vlakbij de top van de Andes-vulkaan Llullaillaco in het noordwesten van Argentinië. Naast haar bevonden zich de graven van twee andere kinderen, een jongetje en een meisje van vier of vijf jaar oud. Ook zij kregen alcohol en cocabladeren, maar in mindere mate dan het meisje.

De drie werden geofferd in een Incaritueel, capacocha genoemd. Met deze rituelen markeerden de Inca's bijvoorbeeld de dood van een keizer, of de overwinning van een belangrijke veldslag. Ook poogden ze met de rituelen een einde te maken aan droogte of epidemieën.

Archeoloog Wilson vermoedt dat het meisje een jaar voor ze stierf werd uitverkoren als zogeheten aclla. Deze meisjes leefden waarschijnlijk onder de hoede van priesteressen. Een van hun taken was het brouwen van chicha, maïsbier, waarschijnlijk de belangrijkste bron van alcohol van het Meisje van Llullaillaco.

De acllas genoten een hogere status en ook de selectie voor een capacocha-ritueel was volgens historische bronnen een eer. Wilson vraagt zich af of de alcohol desondanks nodig was om het meisje voorafgaand aan haar dood rustig te houden.

Bij andere Inca-mummies hoog in het Andes-gebergte zijn vaak hoofdwonden zichtbaar, die een aanwijzing zijn voor de doodsoorzaak: een klap op het hoofd. Zo niet bij deze drie kindermummies, die op het oog vredig zijn gestorven. Tekenen van angst, zoals ontlasting en braaksel, ontbraken bij de vindplaats van het 13-jarige meisje. Ook haar houding, met gekruiste armen en benen, duidt niet op een worsteling in haar laatste minuten.

Maar het is mogelijk, suggereert Wilson, dat ze vlak na haar dood in deze kalme houding werd geplaatst, nadat ze door wurging of vergiftiging stierf. De mummificatie vond plaats op natuurlijke wijze door het koude, droge klimaat boven op de berg, waar de geofferde kinderen vaak duidelijk zichtbaar werden bijgezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden