Kindhuwelijken worden in Nederland nog altijd erkend

Syrische schoolmeisjes in Aleppo. Beeld afp
Syrische schoolmeisjes in Aleppo.Beeld afp

Syrische kindbruiden zijn vaak getraumatiseerde tieners, uitgehuwelijkt door hun ouders om aan de armoede te ontsnappen. Toch maken deze meisjes in Nederland een goede kans op erkenning van hun huwelijk. Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) pleit voor snelle actie in binnen- en buitenland.

Tussen januari en begin dit jaar hebben zeker 34 Syrische kindbruiden asiel aangevraagd in Nederland, meldt RTV Noord. Daarnaast zijn er 22 meisjes die in Syrië zijn uitgehuwelijkt en getrouwd, onderweg naar hun man die hier verblijft.

RTV Noord heeft inzage gehad in een intern stuk van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) waar dat uit blijkt. De jonge leeftijd van de 'nareizende bruiden' is opmerkelijk: volgens de IND zijn er twee meisjes bij van dertien en twee van veertien jaar.

"Deze meisjes zijn nog kinderen", zegt Ineke van Winden van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM). "Veelal afkomstig uit Syrische vluchtelingenkampen in Libanon, Jordanië en Turkije en daar uitgehuwelijkt. Ze hebben hulp nodig. Op het moment dat ze gevangen zitten in een gedwongen huwelijk is de kans op nieuwe trauma's groot." Het CKM wil meedenken en helpen om adequate opvang en specialistische behandeling voor deze meisjes te gaan realiseren. "We praten hierover met het COA, die kan die meisjes de weg wijzen naar ons."

Vanaf welke leeftijd mogen meisjes in Syrië trouwen?
In Syrië is de huwelijksgerechtigde leeftijd voor vrouwen zestien jaar, maar religieuze leiders mogen meisjes al op dertienjarige leeftijd trouwen. Syrische gezinnen zijn vaak groot, en om de financiële lasten te verlichten huwelijken ouders hun jonge dochters uit. Het aantal kindbruiden in het land wordt niet bijgehouden, maar hulporganisaties zien dat het een groeiend probleem is. "Wij pleiten voor snelle actie in zowel binnen- als buitenland", zegt Ineke van Winden van CKM. "Wereldwijd trouwen ieder jaar 15 miljoen minderjarige meisjes. Dat zijn 15 miljoen slachtoffers per jaar. Een dergelijk getal vraagt om wereldwijde maatregelen."

Syrische meisjes in een vluchtelingenkamp in Jordanië. Beeld epa
Syrische meisjes in een vluchtelingenkamp in Jordanië.Beeld epa

Zijn deze huwelijken in Nederland rechtsgeldig?
Vaak wel. Huwelijken worden in Nederland erkend als ze in het land van huwelijksvoltrekking rechtsgeldig zijn - ook als het om een kindhuwelijk gaat. De erkenning van een kindhuwelijk betekent dat de minderjarige automatisch meerderjarig en handelingsbekwaam wordt. Volgens het CKM kan die meerderjarigheidverklaring 'vergaande rechtsgevolgen' hebben en ervoor zorgen dat we het zicht op het kind verliezen.

Mag een man in Nederland seks hebben met zijn minderjarige bruid?
Ja, dat mag. Op grond van artikel 245 Sr mag een volwassen man seks hebben met een kind vanaf twaalf jaar, mits ze getrouwd zijn, zo meldt het CKM in een artikel over kindhuwelijken. Als ze niet getrouwd zijn, staat hier een gevangenisstraf op van acht jaar. Bij de Nederlandse erkenning van een huwelijk met een kind onder de zestien jaar, is dus ook de seks met het kind gelegaliseerd.

Waarom bestaat deze wet nog steeds?
Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt de huidige wet zo snel mogelijk aangepast, zodat huwelijken die in het buitenland zijn gesloten alleen erkend worden als de partners allebei achttien jaar of ouder zijn. De Eerste Kamer spreekt zich waarschijnlijk in november uit over een wetswijziging die dit mogelijk kan maken.

De VVD roept de Senaat maandag op de wet snel te behandelen. De PvdA vindt dat deze meisjes in de tussentijd al beschermd moeten worden. "We kunnen niet wegkijken terwijl deze jonge meisjes gevangen zitten in een gedwongen huwelijk", aldus PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. "In de nieuwe wet wordt geregeld dat Nederland dergelijke huwelijken niet langer accepteert, maar in de tussentijd kunnen we niet stilzitten.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden