Kinderziektes hinderen proef gedimde stationsverlichting

Bij het naderen van de paal floept een rode sensor aan op het perron van Beilen, en daarna nog een. Bij alle volgende lichtmasten gebeurt hetzelfde, maar aan de perronlampen zelf verandert niets. Of is het dimmen te subtiel om waar te nemen? Een dame met een vouwfiets die het verlaten perron op komt voor een late trein, zegt dat een paar dagen geleden de lampen overduidelijk zachter en harder gingen branden.

Kinderziektes hinderen nu nog de nieuwe verlichting, meldt spoorbeheerder ProRail. Maar in Beilen zijn wel degelijke nieuwe lantaarns neergezet die gedimd kunnen worden tot 40 procent van de maximale capaciteit, als er niemand in de buurt is. ProRail gaat de lampen een jaar lang uitproberen. Gehoopt wordt op een stroombesparing van maar liefst vijftig procent. Meppel en Hoogeveen doen ook mee aan de test.

Vijftien procent van het stroomverbruik van ProRail gaat volgens Jouke Schaafsma van het bedrijf op aan verlichting. De spoorbeheerder verbruikt, de stroom voor de bovenleidingen niet meegerekend, 100 gigawattuur per jaar, vergelijkbaar met het verbruik van een kleine 30.000 huishoudens samen.

De vrouw met de vouwfiets zegt dat in gedimde staat de lampen niet unheimisch voelen. Schaafsma voegt er aan toe dat bij een storing, zoals deze decemberavond, alles weer voluit gaat branden.

Voor de drie Drentse stations is gekozen omdat de verlichting daar aan vervanging toe was. Bovendien is het er regelmatig stil. Op stations met continu reizigers en treinen zouden de lantaarns nooit zachter gaan en dus geen besparing opleveren. Als de proef, die naar verluidt een wereldprimeur is voor stations, slaagt, komt de dimverlichting waarschijnlijk ook niet overal. Schaafsma: "Voor drukke stations verzinnen we wat anders, misschien energiezuinige lampen".

Uit landelijk gebied komen wel eens vragen of de verlichting op de stations daar niet wat minder kan. Dat dat nu in Meppel, Hoogeveen en Beilen gebeurt, noemt Schaafsma een bijeffect van de proef. "Het is niet ons primaire doel."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden