Kindervakanties komen in de knoei

Het wordt steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden die leiding willen geven aan kindervakantiekampen. In Amsterdam, waar van oudsher in de zomervakantie dagkampen worden georganiseerd, kunnen naar schatting ruim tweehonderd kinderen niet mee wegens gebrek aan leiding.

Alphons Tuinder van de Stichting Licht en Lucht, een van de organisatoren van de zomerkampen, zegt dat het sinds vier jaar moeilijk is om vrijwilligers te krijgen, maar dit jaar erger dan ooit. Ook in Den Haag en Rotterdam, met vergelijkbare initiatieven, hebben de organisaties problemen met het vinden van leiders.

Normaliter worden die geworven bij sociale opleidingen en pabo's, waar de studenten er studiepunten mee kunnen verdienen. Maar dit jaar laten die verstek gaan. Ze vinden de beloning (125 gulden per week in Amsterdam tot het minimumjeugdloon in Den Haag) te laag voor het relatief inspannende werk, is de indruk bij de organisatoren.

Tuinder: ,,Bij Albert Heijn krijgen ze een gsm op de koop toe, en maken ze kans op een Harley-Davidson die na afloop van het vakantiewerk wordt verloot.''

In Amsterdam betreft het ongeveer 4500 kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar, die dagelijks vanaf verschillende plekken in de stad met de bus vertrekken naar speelterreinen op de hei of in de duinen. Per week kost deelname 50 gulden of iets meer. De meeste deelnemers zijn kinderen van tweeverdieners, die het kamp als kinderopvang gebruiken. Ongeveer een kwart neemt deel op basis van de stadspas, die beschikbaar is voor mensen met een minimuminkomen. Voor deze kinderen is 'Licht en lucht' vaak de enige vorm van vakantie.

Volgens Tuinder helpt het niet om aan draagkrachtige ouders een hogere bijdrage te vragen. Bovendien wil hij geen onderscheid maken. ,,Het is er voor alle Amsterdamse schoolkinderen.'' Al zouden de leiders het minimumloon krijgen, dan wordt deelname 8 keer zo duur, en komt de gemeentesubsidie (70 procent van de kosten) op de tocht te staan. Maar zelfs voor het minimumloon zullen 'de jongelui' het niet doen, vermoedt hij. De gemeente had al eerder dit jaar een extra subsidie van 30000 gulden beschikbaar gesteld voor het verhogen van de vergoeding, maar ook dat heeft geen zoden aan de dijk gezet.

Het aantal kinderen dat op zomerkamp gaat neemt nog steeds toe. Het negatieve imago van ontaarde ouders die hun kinderen dumpen, maakt plaats voor pragmatische overwegingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden