Kindersterfte op bijveld

Getalletje: 9 miljoen baby’s, peuters en kleuters stierven vorig jaar aan ’makkelijk te voorkomen’ malaise. Ondervoeding, malaria, longontsteking, diarree.

Nog een getalletje: ruim 700 miljoen mensen (onder wie 12,2 miljoen Nederlanders) keken zondag naar de WK-finale Spanje-Oranje.

Die twee cijfers hebben niets met elkaar te maken. Voetbal brengt veel teweeg, maar voor zover bekend geen kindersterfte.

Toch dacht Marc Dullaert, tv-producent en directeur van de Stichting KidsRights: één en één is twee. Als de blik van de wereld gericht is op Zuid-Afrika, als alle internationale cameraploegen zijn neergestreken in Soccer City Johannesburg, dan is dat hét moment om aandacht te vragen voor het lot van de 647 miljoen kinderen die wereldwijd in uitzichtloze armoede leven.

Zo geschiedde, op vrijdag 9 juli, een dag waarop Nederland nog goudoranje illusies had. Vlakbij het vliegveld van Johannesburg organiseerde Dullaert de KidsRights Millennium Development Goal Conference. Een ’kindertop’ over de vraag: hebben de regeringsleiders zich voldoende ingespannen om de Millenniumdoelen, door de Verenigde Naties vastgesteld voor 2015, te bereiken?

Nee, luidde het antwoord van de aanwezigen. Onder wie mensen die de internationale faam van Wesley Sneijder overtreffen: aartsbisschop Desmond Tutu, oud-president van Zuid-Afrika F.W. de Klerk en Graça Machel, de echtgenote van Nelson Mandela.

Volgens afspraak moet de sterfte van jonge kinderen over vijf jaar zijn teruggebracht tot ’slechts’ 4,2 miljoen. Maar in 2008 waren dat er nog 8,8 miljoen en vorig jaar dus 9. Dullaert: „Je ziet het weer oplopen. Geld genoeg, maar de politieke wil ontbreekt. Indirecte genocide.”

Tutu, De Klerk en Machel zetten vrijdag hun handtekeningen onder een manifest, dat volgens Dullaert ’een scherpe veroordeling’ aan het adres van de wereldleiders bevat. „Er is een tekort aan politiek leiderschap, in arme en rijke landen”, zo staat er bijvoorbeeld. En (in hoofdletters): „Houd je aan je belofte, en wel NU.” Met dit manifest gaat Dullaert de Verenigde Naties bestoken, die in september weer de Millenniumdoelen doorlichten.

De machtigen der aarde zullen gevoelig zijn voor de beroemde ondertekenaars, denkt Dullaert. De namen van Tutu, De Klerk en Machel leidden de internationale pers even van het voetbal af. Het Amerikaanse persbureau AP kwam, CNN, Le Monde en de Frankfurter Allgemeine Zeitung: ze deden allemaal verslag.

Het NOS-Journaal was er ook, en zond vrijdagavond een exclusief interview met Desmond Tutu uit. Dat ging echter uitsluitend over dat ándere Zuid-Afrikaanse evenement: het WK. Dullaert wond zich erover op, maar is nu laconiek: „Want wat is Nederland nou op de wereldkaart?” Géén wereldkampioen.

Dullaert droeg het Nederlands elftal overigens ook een warm hart toe. Op de foto poseert hij tussen Tutu en De Klerk, met een oranje Beessie in zijn borstzak.

Wim Boevink is met vakantie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden