Kinderrechten in de wet hebben een meerwaarde

Doorpakken. Zet ook in het migratierecht, zaken van mensenhandel en bij gezinshereniging de belangen van kinderen voorop, reageert Martine Goeman, jurist bij Defence for Children op het initiatief van PvdA en GroenLinks.

Ze vindt dat de politiek verder moet kijken dan het leed in asielprocedures en hoopt dat het voorstel van de twee partijen niet al teveel in beton is gegoten.

Het is volgens Goeman hoog tijd dat de belangen van kinderen in allerlei regelingen voorop komen te staan. "Nu worden ze vaak beschouwd als aanhangsel van ouders, waardoor ze bij procedures buiten beeld blijven", aldus Goeman.

Het zou zonde zijn de kinderrechten niet direct in het hele palet te waarborgen, meent de jurist. De nood aan oplossingen is groot. Op de helpdesk van Defence for Children komen alleen al over de rechten van migrantenkinderen jaarlijks zo'n 600 vragen binnen.

Een belangrijke kwestie voor Goeman is of de verankering in de wet ook soelaas gaat bieden aan kinderen die nu al in de knel zitten. Zo bestaat ten onrechte bij velen de indruk dat met het Kinderpardon een oplossing is gevonden. Maar bij 92 procent wordt het beroep op dit Kinderpardon afgewezen.

"Honderden in Nederland gewortelde kinderen zitten daardoor in onzekerheid en angst dat ze naar een land worden gestuurd dat ze niet kennen", schetst Goeman.

Ze pleit ervoor in de uitwerking van het initiatief op te nemen dat deze verwesterde kinderen vijf jaar na de aanvraag recht hebben op een verblijfsvergunning.

Volgens hoogleraar kinderrechten Ton Liefaard van de Universiteit Leiden illustreert het wetsvoorstel hoe kinderrechten langzaam maar zeker hun weg richting de praktijk weten te vinden.

Hij kan zich een meerwaarde voorstellen, maar waarschuwt tegelijkertijd dat die in de praktijk nog wel zal moeten blijken.

"Door zo'n belangrijk kinderrechtenbeginsel in de wet onder te brengen, wordt het heel prominent en zichtbaar bij de besluitvorming." De Immigratie- en Naturalisatiedient (IND) zal bij uitbreiding van de wet aan de slag moeten, aldus Liefaard. "Als je als IND'er een wet hebt toe te passen en daarin is vastgelegd dat het belang van het kind voorop moet staan, dan staat dat punt dus op jouw checklist. Daar moet je als IND'er echt voldoende rekenschap van geven, want de rechter zal die beoordeling ook toetsen."

Ook Goeman meent dat er in de uitvoering haken en ogen zitten. Ze dringt aan op een goede uitleg zodat de IND en rechters handvatten hebben om belangen van minderjarigen zuiver mee te wegen.

"Dat is geen hogere wiskunde. Een toetsingskader zoals het VN-Kinderrechtencomité heeft opgesteld is voldoende.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden