'Kinderprostitutie is vorm van terrorisme'

* In veel landen staat kinderprostitutie laag op de politieke agenda. Sterker nog, kinderprostitutie wordt in de meeste landen nauwelijks serieus genomen. Dit stellen de organisatoren van de conferentie over commerciële seksuele uitbuiting van kinderen (CSEC).

Bij de vierdaagse conferentie in het Japanse Yokohama, die gisteren is begonnen, zijn 3000 afgevaardigden uit 138 landen aanwezig. Het is de tweede wereldbijeenkomst over dit onderwerp. De eerste conferentie werd vijf jaar geleden in het Zweedse Stockholm gehouden.

Tijdens dat eerste overleg besloten 122 landen om samen de strijd aan te spannen tegen kinderprostitutie. Ieder land zou, zo werd afgesproken, een nationaal plan maken tegen kinderprostitutie. Slechts 26 landen, waaronder Nederland, waren deze belofte vorig jaar nagekomen. Op dit moment hebben nog steeds niet alle landen een dergelijk nationaal plan gemaakt. Er wordt in deze landen niet gediscussieerd over kinderprostitutie en ook zijn er geen financiële middelen voor, aldus de organisatoren van de CSEC.

In Yokohama gaan de gesprekspartners verder waar zij vijf jaar geleden zijn opgehouden. Naast het inperken van kinderprostitutie, komt ook de strijd tegen de wereldwijde kinderhandel ter sprake. Tevens wordt de komende dagen bekeken in hoeverre er vooruitgang is geboekt sinds 1996.

De regeringen gingen destijds naar huis met een aantal punten waaraan gewerkt moest worden. Om kinderprostitutie een halt toe te roepen, moest er een betere samenwerking tussen de deelnemende landen komen. Deze landen moesten kinderprostitutie binnen hun grenzen zien te beperken door financiële en humanitaire hulp te bieden.

Carol Bellamy, algemeen directeur van Unicef, zei gisteren op de conferentie dat er geen simpele oplossing voor kinderprostitutie, -handel en -pornografie bestaat. Er moet wel zo snel mogelijk een oplossing gevonden worden.

,,Het commercieel exploiteren en misbruiken van kinderen is niets anders dan een vorm van terrorisme. Dit mag geen jaar, dag of uur langer getolereerd worden'', aldus Bellamy.

Op de eerste dag van de conferentie heeft Bellamy opgeroepen op te schieten met het maken van wetten voor de bestrijding van kinderprostitutie.

Wereldwijd zijn volgens Unicef ongeveer 250 miljoen kinderen het slachtoffer van seksuele uitbuiting. Dit getal blijft echter bij schattingen.

Roy van der Ploeg, persvoorlichter van Unicef: ,,Kinderprostitutie is een gevoelig onderwerp waar niet met zekerheid een getal bij te geven is. De kinderen zullen niet zo snel aangifte doen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden