'Kinderprik is laat, maar niet te laat'

Kinderen worden pas ingeënt nu ze al massaal ziek zijn. Toch zal de inenting volgens deskundigen een hoop leed voorkomen.

De inenting van kinderen tegen de Mexicaanse griep begint op 23 november. De epidemie heerst dan al ruim een maand in ons land.

Juist kinderen raken in de begintijd besmet; halve schoolklassen zijn op dit moment al uitgevallen. En dan duurt het ook nog een paar weken voordat het vaccin werkt.

Toch zien de wetenschappelijk adviseurs van minister Klink van volksgezondheid de prikcampagne niet als mosterd na de maaltijd. „We kunnen het verloop van de epidemie niet precies voorspellen”, zegt Roel Coutinho, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM. „Maar meestal duurt een griepepidemie zo’n twee à drie maanden. Dan valt er waarschijnlijk toch nog veel winst te behalen.”

Het gisteren verschenen advies van de Gezondheidsraad en het RIVM is alweer het vierde dat aan de vaccinatie tegen Mexicaanse griep wordt gewijd. Op 8 mei adviseerden beide instanties aan minister Klink om, áls hij een vaccin wilde kopen, meteen maar 34 miljoen doses te bestellen, voor elke Nederlander twee; op 17 augustus stelden ze dat alleen medische risicogroepen en zorgmedewerkers hoefden te worden ingeënt; op 17 september voegden ze daar zieke zwangeren na de vierde maand aan toe; en gisteren volgde de uitbreiding met kinderen van zes maanden tot vijf jaar, en gezonde zwangeren na de vierde maand.

In alle eerdere adviezen luidde het oordeel nog dat gezonde kinderen geen vaccin nodig hadden omdat de sterfte in deze groep niet hoger lag dan bij een gewone griep. Aan dat argument is op zich niets veranderd, zeggen de deskundigen, maar de complicaties zijn zwaarder gaan wegen na het verschijnen van nieuwe wetenschappelijke artikelen over schade die de griep bij kinderen aanricht. Ook de ervaring van Nederlandse kinderartsen in de afgelopen weken speelt mee.

Net als in de Verenigde Staten worden in Nederland vrij veel kinderen onder de vijf met Mexicaanse griep opgenomen in het ziekenhuis. Het zijn er zelfs zoveel dat de grenzen voor de opvang op speciale intensive care-eenheden voor kinderen in zicht komen, waarschuwt Lieke Sanders, hoogleraar kindergeneeskunde in het UMC Utrecht en mede-opsteller van het advies.

Het kan volgens haar nijpend worden nu de jaarlijkse epidemie van de luchtwegaandoening RSV weer voor de deur staat; elk jaar worden 2500 tot 3500 kinderen vanwege die kwaal opgenomen, en vaak is beademing nodig. „We maken ons enige zorgen over de capaciteit voor als die twee epidemieën samenvallen”, aldus Sanders.

Klink schat dat na de uitbreiding 1,1 miljoen extra mensen ingeënt moeten worden, bovenop de 5 à 6 miljoen die al gepland waren. Er zijn voldoende vaccins beschikbaar voor iedereen die tot de nu vastgestelde risicogroepen behoort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden