Kinderpostzegels het beste goede doel van 2012

Op de kinderpostzegels van dit jaar staan de prinsesjes. Beeld ANP Communique
Op de kinderpostzegels van dit jaar staan de prinsesjes.Beeld ANP Communique

Stichting Kinderpostzegels is dit jaar als nummer één geëindigd van de Trouw Goede Doelen Top-50.

Van onze verslaggevers

De lijst die voor de derde keer verschijnt, is gebaseerd op onderzoek naar de structuur van de organisaties. Van goed opgezette goede doelen is de verwachting dat zij beter presteren. Het onderzoeksmodel is ontwikkeld door de Erasmus Universiteit en de analyse van de goede doelen is uitgevoerd door Kennisbank Filantropie.

De Top-50 verschijnt op een moment dat goede doelen zich zorgen maken over hun financiering nu de financiële crisis steeds meer individuele donateurs treft.

In de Goede Doelen Top-50 eindigde Burung Manyar vlak achter Kinderpostzegels op de tweede plaats. Dit goede doel zoekt fondsen voor nierpatiënten in Indonesië. Projecten Zuid-Afrika, dat sponsorouders werft voor jongeren in Zuid-Afrika, is derde geworden.
Dit jaar hebben zo'n 800 goede doelen een vragenlijst ingevuld; die vragenlijst is geformuleerd door het Erasmus Centrum voor Filantropie die een reeks van criteria opstelde waaraan goede doelen moeten voldoen. Er wordt gekeken naar de manier waarop de organisaties zijn opgezet: bijvoorbeeld hoe transparant ze zijn, of ze experts betrekken bij hun doelstellingen, of ze samenwerken en of het toezicht op de organisatie goed is geregeld. Volgens onderzoekers zijn dit voorwaarden die een rol spelen bij het te verwachten maatschappelijke succes van een goed doel.

De bijlage die vrijdag verschijnt heeft als thema samenwerking. Er zijn duizenden goede doelen in Nederland. Maar samenwerking ligt niet altijd voor de hand, zo blijkt. Twee bestuurders van goede doelen die met hun organisaties voor dezelfde doelgroep opkomen - Hartstichting en Hartpatiënten Nederland - onderschrijven de noodzaak tot meer samenwerking. Maar voor hun eigen organisaties vinden ze samengaan toch nog een brug te ver.

De twee, directeur Hans Stam van de Hartstichting en voorzitter Jan van Overveld van Hartpatiënten Nederland, maken zich intussen wel zorgen over de financiering van hun organisaties op langere termijn. Stam: "Onze overheid is op zoek naar geld. Je ziet dat fiscale voordelen voor giften aan goede doelen worden teruggedraaid. De overheid wil graag dat je als sector volop meedraait in het ontwikkelen van zorgbeleid, maar ondertussen worden we steeds meer afgeknepen. Daar zit iets paradoxaals in. We moeten er veel harder aan trekken."

Voor de goede doelensector moet de financiële crisis nog beginnen, menen Stam en Van Overveld. "Onze problemen komen nu pas, nu er wordt gesneden in de pensioenen en de werkgelegenheid terugloopt. Mensen moeten keuzes maken en dan zal de gift worden geschrapt. Daar komt bij dat er steeds meer partijen zijn die de charitatieve markt hebben ontdekt: ziekenhuizen, kunstinstellingen, allemaal willen ze een graantje meepikken. Ouderen zijn nu de belangrijkste donateurs. We moeten naar verjonging toe, maar dat is nou net een groep die lastig te pakken is", aldus Stam.

DE TOP TIEN:
1. Kinderpostzegels
2. Burung Manyar
3. Projecten Zuid-Afrika
4. Kies voor Leven
5. Light for the World
6. Barcode for Life
7. Kinderhulp Bodhgaya
8. Cordaid
9. Karuna Foundation
10. Harambee

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden