Kinderpardonbiedt 'magere oplossing'

analyse | Honderden hier gewortelde kinderen vallen alsnog buiten de boot

De uitvoering van het kinderpardon is 'zo goed als' afgerond, meldde de immigratiedienst IND gisteren. Bijna 3300 mensen deden vorig jaar een beroep op het kinderpardon; 1450 van hen kregen een verblijfsvergunning. Voor welk probleem moest het kinderpardon ook alweer de oplossing bieden? En is dat probleem dan nu 'zo goed als' opgelost?

Het korte antwoord op die laatste vraag: nee.

Voor het langere antwoord moeten we vier jaar terug in de tijd. Toen werd, in de Tweede Kamer, de kiem gelegd voor het kinderpardon. PvdA en ChristenUnie dienden een motie in waarin ze bepleitten dat er iets moest worden geregeld voor de grote groep kinderen van asielzoekers en andere vreemdelingen die al jaren in Nederland verbleven zonder dat duidelijk was of ze hier mochten blijven. Ze stelden: '...deze jonge kinderen zijn na een lange periode van verblijf vaak geworteld geraakt in de Nederlandse samenleving. Het kan hun ontwikkeling ernstig schaden als zij te lang in onzekerheid blijven over hun verblijf, of als zij na vele jaren alsnog moeten terugkeren naar het, voor hen vreemde, land van herkomst van hun ouders'. En: '...jonge kinderen mogen niet de dupe worden van een traag beslissende Nederlandse overheid of onverantwoordelijk gedrag van hun ouders'. Daarom moest er een oplossing komen voor de grote groep vernederlandste kinderen van asielzoekers en andere vreemdelingen.

Na de motie lanceerden PvdA en ChristenUnie een initiatiefwetsvoorstel. Uiteindelijk spraken PvdA en VVD in het regeerakkoord af dat er een regeling zou komen voor de in Nederland gewortelde kinderen. De uitkomst: 675 kinderen die hier al jaren zijn mogen met hun families blijven.

Toch zijn ook honderden gewortelde kinderen nu buiten het kinderpardon gehouden. Dat heeft met de voorwaarden te maken die aan de uitvoering zijn gesteld. Één daarvan is dat het kind in kwestie zich niet langer dan drie maanden aan het toezicht van de rijksoverheid heeft onttrokken. Dat wil zeggen: wie langer dan drie maanden buiten beeld is geweest bij de Dienst Terugkeer & Vertrek, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Coa), de IND of de Vreemdelingenpolitie, komt niet in aanmerking.

Ingeschreven staan in de gemeentelijke basisadministratie of op school, telt bijvoorbeeld niet mee. Zeker driehonderd kinderen (en hun gezinsleden) vallen om die reden buiten de boot. Maar veel van hen gaan gewoon naar school, draaien mee in het verenigingsleven, zijn bekend bij de gemeente. In de afgelopen maanden zijn op allerlei plekken in het land mensen om die reden in verzet gekomen tegen afwijzingen.

Van de afgewezen aanvragers zijn er bijna duizend in beroep gegaan. Of zij nog enige kans maken op een verblijfsvergunning is moeilijk te voorspellen. "Met dit magere kinderpardon blijven er vernederlandste kinderen naar voren komen", reageerde directeur Dorine Manson van Vluchtelingenwerk Nederland gisteren. "Terwijl dit pardon dit probleem voor eens en altijd zou oplossen." Bij de uitvoering van het kinderpardon, zei Manson, lijkt het meer te zijn gegaan om het beperken van de aantallen dan om het oplossen van het maatschappelijke probleem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden