Kinderpardon test voor prille geliefden

PvdA-leider Diederik Samsom in de Tweede Kamer, donderdag tijdens het debat over het rapport dat verkenner Henk Kamp heeft opgesteld over de formatiemogelijkheden.Beeld ANP

De prille liefde tussen VVD en PvdA was nog geen week oud, of de partijen kregen gisteren al een eerste heuse relatietest voor de kiezen: het kinderpardon. Uitgerekend het voorstel waar PvdA samen met de ChristenUnie al jaren voor strijdt en waar de VVD zo fel tegen is, fietste door het formatiedebat heen.

Heel verrassend was dat niet. De ChristenUnie had weken geleden al aangekondigd dat als er in de nieuwe Kamer wel een meerderheid zou zijn om het uitzetten van asielzoekerskinderen tijdelijk op te schorten, de fractie meteen haar kans zou grijpen door een motie in te dienen. Die zou dan gelden als een voorproefje op het echte werk; het zogeheten 'wortelingswetsvoorstel' waarmee uitgeprocedeerde asielzoekerskinderen in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Mits ze hun eigen procedure niet hebben gedwarsboomd en langer dan acht jaar in Nederland verblijven (voor alleenstaande asielzoekers geldt vijf jaar). Volgens de schattingen gaat het in totaal om zo'n 800 tot 1200 kinderen en hun ouders.

Onheilspellend
Maar met het oog op de nieuwe politieke werkelijkheid, waarin de PvdA een vertrouwensband probeert op te bouwen met de VVD, stonden de sociaal-democraten duidelijk niet om zo'n voorstel te springen. "We zullen de motie over het kinderpardon op haar precieze formulering beoordelen", klonk het woensdagavond nog onheilspellend uit de PvdA-burelen. Niet bepaald een onvoorwaardelijk ja-woord voor een eerste stap naar datgene waarvoor je als fractie jaren strijdt. Zo was het de huidige partijvoorzitter Hans Spekman die samen met de ChristenUnie aan de wieg stond van het initiatiefvoorstel, en was het fractieleider Samsom die bij de indiening van het wetsvoorstel er zijn handtekening onder plaatste.

Diezelfde Samsom zei gisteren tijdens het debat ervan uit te gaan dat 'een demissionair kabinet heel goed snapt wat een verkiezingsuitslag betekent, wat de komst van een nieuw kabinet betekent en dat het daar op geen enkele manier op vooruit zou willen lopen'. Oftewel: zo'n motie is overbodig want demissionair minister Leers (asielbeleid) gaat nu echt geen gezinnen met kinderen uitzetten.

Valse hoop
Hoewel de bewindsman volgens bronnen achter de schermen zegt dat hij bereid is mee te denken met de kinderpardoncoalitie, heeft hij dat vooralsnog op geen enkele manier langs de officiële kanalen aan de Kamer laten blijken. Sterker nog: tijdens een manifestatie over het kinderpardon, daags voor de verkiezingen, sprak hij deze partijen vermanend toe omdat ze uitgeprocedeerde gezinnen 'valse hoop' zouden geven.

Ook voor de VVD hoeft er niets opgeschort te worden. Dat heeft alleen maar een aanzuigende werking, redeneren de liberalen. Wat hen betreft geldt: uitgeprocedeerd is uitgeprocedeerd.

Dat de PvdA gisteren toch zonder veel kleerscheuren heeft in kunnen stemmen met het bewuste voorstel, heeft waarschijnlijk dan ook vooral te maken met inderdaad de precieze formulering. De Kamer eist immers niet van Leers dat hij stopt met uitzetten, maar ze gaat ervan uit dat de bewindsman tot het einde van de formatie de terugkeer van deze gezinnen uitstelt. Of, zoals VVD-leider Rutte het na afloop van het debat veelzeggend verwoordde: "Het kabinet moet er rekening mee houden dat de Kamer dit verwacht. Dat lijkt me een nette motie."


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden