'Kinderpardon' komt aan op de uitvoering

Reden voor feest, maar hoe streng worden regeltjes gehandhaafd?

Er komt een 'kinderpardon', aldus het nieuwe regeerakkoord, en dat werd gevierd in asielzoekerscentra overal in het land. Maar na de polonaise en champagne is de asielpassage nog eens goed bestudeerd. "Er is reden tot feest. Maar het is afwachten hoe soepel een VVD-minister straks met de regeltjes omgaat", aldus Joël Voordewind, Kamerlid van de ChristenUnie.

VVD en PvdA kwamen in het regeerakkoord overeen dat hier geboren en/of getogen kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers die voor hun achttiende verjaardag vijf jaar in Nederland hebben gewoond, onder bepaalde voorwaarden een verblijfsvergunning krijgen. Net als 'gewortelde' alleenstaande minderjarige asielzoekers, zoals bijvoorbeeld de Angolese Limburger Mauro die vorig jaar veel in het nieuws was.

"Er is eindelijk weer perspectief voor kinderen die al jaren in onzekerheid in Nederland wonen", aldus directeur Dorine Manson van VluchtelingenWerk. De kroon op zes jaar lobbyen, noemde kinderrechtenorganisatie Defence for Children het. "Dit stuk is vrijwel een kopie van ons voorstel. Prachtig natuurlijk", zegt Voordewind die zich samen met Hans Spekman (PvdA) en Tofik Dibi (GroenLinks) jarenlang sterk maakte voor deze groep kinderen en pleitte voor een 'wortelingswet'. Het zou gaan om ongeveer 700 kinderen, met hun ouders erbij een groep van zo'n 1200.

In het regeerakkoord zijn heel wat voorwaarden voor de groep 'kanshebbers': de gezinnen of alleenstaande asielzoekers moeten altijd hebben meegewerkt aan procedures en zich nooit aan toezicht hebben onttrokken. Ze moeten altijd alle documenten hebben overlegd en consistent en naar waarheid hebben verklaard en geantwoord. Maar vrijwel elk dossier, elk vluchtverhaal telt wel een leugentje voor eigen bestwil, soms ook op bevel van de mensensmokkelaar die de asielzoeker naar Nederland bracht.

Voordewind hoopt dat de nieuwe minister 'wat soepeltjes' met de voorwaarden omspringt: "Het lijkt erop dat we te maken krijgen met Opstelten en Teeven, met de VVD dus. Maar dat zegt misschien niets. We hebben nu met Leers een CDA-minister die heel star tot op de laatste dag de wensen van een allang vertrokken gedoogpartner, de PVV, trouw blijft."

Carla van Os van Defence for Children ziet drie groepen kinderen die in het akkoord zijn 'vergeten'. Allereerst de alleenstaande asielzoekers die nu ouder dan 21 jaar zijn, maar hier wel al heel lang zijn. Daarnaast kinderen van 1F'ers, vaak (Afghaanse) vaders die worden verdacht van oorlogsmisdaden in het land van herkomst.

De derde groep bestaat, zo stelt Van Os, uit kinderen van migranten die hier nooit asiel aanvroegen. "Ik heb nu bijvoorbeeld te maken met een Egyptisch en een Roma-gezin. Die kinderen zijn hier ook al veertien jaar. Die zijn dus ook geworteld. Waarom geldt deze oplossing dan niet voor hen?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden