'Kinderopvang moet er zijn voor iedereen'

Kathalijne Buitenweg voorzitter nieuwe branchevereniging

Dertig kinderopvangorganisaties zonder winstoogmerk beginnen hun eigen lobbyclub om de kinderopvang om te vormen naar een brede basisvoorziening. Elk kind van 0 tot 12 jaar kan daar terecht, of ouders nou werken of niet, ongeacht hun opleiding, inkomen of afkomst. De voorzitter van de nieuwe Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) is Kathalijne Buitenweg, voormalig GroenLinks-Europarlementariër.

Wat is er aan de hand?

"We pleiten voor een stelselwijziging. De kinderopvang is vooral een arbeidsmarktinstrument, om meer vrouwen aan het werk te krijgen. Op dinsdag en donderdag zitten de meeste kinderen in de opvang, maar de leidsters moeten er wel elke dag zijn. Laten we kijken vanuit de kinderen. Opvang moet je niet zien als oplossing voor werkende ouders, maar als investering in de maatschappij op lange termijn. Het geeft mensen meer kans op werk en welzijn."

De roep om brede kinderopvang is niet nieuw. De onderwijsraad pleit al vijftien jaar voor een betere samenwerking tussen peuteropvang en school.

Buitenweg: "Daarom is het belangrijk dat wij daar vanuit de kinderopvang bij aansluiten. Inmiddels is er een breed debat. De onderwijsinspectie signaleert dat kinderen van laagopgeleide ouders het op school minder ver schoppen. Van de laagste inkomens maakt 40 procent nu geen gebruik van de kinderopvang, terwijl het een stimulerende omgeving is die de maatschappelijke segregatie kan tegengaan."

Was die lobby niet mogelijk vanuit de bestaande brancheorganisatie, die ook commerciële opvangorganisaties vertegenwoordigt?

"We willen de BMK niet presenteren als een afsplitsing, er is geen ruzie. Ik zeg ook niet dat commerciële partijen niet deugen. Feit is dat onze plannen niet omarmd werden. Het lukte de maatschappelijke organisaties niet om zich actief te mengen in het debat. Een van onze punten is dat rendementen geïnvesteerd moeten worden in kwaliteit van de opvang. De Wet kinderopvang maakt het nu nog mogelijk dat opbrengsten wegvloeien naar private partijen, aandeelhouders. Dat moet anders, vinden wij."

De SER heeft berekend dat zo'n breed toegankelijke basisopvang, minstens 200 miljoen euro extra kost. Vloeit er zoveel geld weg via die commerciële partijen?

"Dat weet ik niet precies, dat is ook niet waar het om gaat. De overheid organiseert de opvang nu vanuit prijsprikkels. Nu nog houden maatschappelijke organisaties opvang in minder rendabele wijken in stand. Maar de druk is groot vanwege concurrentie en aanbestedingen. Misschien moet er geld bij, misschien niet."

Er is al vijftien jaar discussie, wat gaat jullie lobby concreet opleveren?

"Die basisvoorziening zal er niet morgen zijn. Er is tot nu een enorm jojobeleid gevoerd vanuit Den Haag. Eerst waren er alleen bedrijfsplaatsen in de kinderopvang, daarna werd het een consumentenmarkt. Dan gingen de toeslagen omhoog, dan waren er weer bezuinigingen. Politieke partijen zijn nu bezig met verkiezingsprogramma's. We gaan er hard aan werken dat de brede kinderopvang straks in het regeerakkoord staat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden