Update

Kinderombudsman wil waarnemer zijn, maar dat is niet nodig

Vertrekkend Kinderombudsman Marc Dullaert wil blijven als waarnemend Kinderombudsman tot er een opvolger is gevonden. Beeld ANP
Vertrekkend Kinderombudsman Marc Dullaert wil blijven als waarnemend Kinderombudsman tot er een opvolger is gevonden.Beeld ANP

Na alle rumoer rond zijn onvrijwillig vertrek komt Kinderombudsman Marc Dullaert met een voorstel. Als zijn ambtstermijn afloopt op 1 april, blijft hij nog een half jaar waarnemer. In die periode kan een opvolger worden gezocht. "Er mag geen gat vallen." Ombudsman Reinier van Zutphen zei in Nieuwsuur juist dat hij voor 1 april al een nieuwe Kinderombudsman kan vinden.

Iris Pronk

Vorige week werd bekend dat de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen hem niet wil herbenoemen. Een petitie 'Marc Dullaert moet blijven' werd inmiddels meer dan 28.000 keer ondertekend, maar de Kinderombudsman zelf zweeg over de kwestie. Ook nu: "Ik wil niet praten over het verleden en allerlei interne dingen. Het is zoals het is. Het gaat niet om mij, personen komen, personen gaan. Het gaat om het belang van de kinderen."

U biedt aan nog even te blijven als waarnemend Kinderombudsman. Waarom?
"Ik vind dat iedereen over zijn eigen schaduw heen moet springen. Er dreigt nu een impasse te ontstaan rond de Kinderombudsman, een functie die ik vijf jaar lang met veel plezier en trots vervuld heb. De procedures om een opvolger te benoemen duren zes tot acht maanden. Per 1 april heb je géén ingewerkte nieuwe Kinderombudsman, zo simpel is het. Daarom zet ik mijn trots opzij en stel ik voor nog zes maanden te blijven. Om de continuïteit van het instituut en de zorg voor belangrijke dossiers te waarborgen."

Is uw trots gekrenkt?
"Het is natuurlijk een bijzondere stap om jezelf als waarnemer aan te bieden. Ik ben de eerste Kinderombudsman in Nederland. Ik heb me met mijn team gebogen over vechtscheidingen, kinderen in armoede, het Kinderpardon, de decentralisatie van de jeugdzorg. Ik denk dat we heel bijzondere dingen hebben gedaan. Ik kan ook met rechte rug afzwaaien op 1 april, maar dat dient de belangen van de kinderen niet. Er zijn in Nederland zo'n 500.000 kinderen behoorlijk in de knel. Er moet iemand zijn die voor hen opkomt. Er is nu een mooi instituut, dat staat stevig. Na de eerste Kinderombudsman moet er meteen een tweede komen."

Als Van Zutphen uw voorstel accepteert, kunt u ook voorzitter blijven van de Europese kinderombudsmannen.
"Ja, ik ben nu ook op weg naar Brussel, als voorzitter van 41 Kinderombudsmannen uit 33 landen. Ik ken daar heel veel mensen, ook van andere grote internationale mensenrechtenorganisaties. Er is niemand die deze dossiers zomaar van me over kan nemen. Nu stoppen, dat zou niet goed zijn voor het aanzien van Nederland."

Wie moet u opvolgen? Hoe moet zijn of haar profiel eruit zien?
"Daarmee wil ik meneer Van Zutphen niet in de wielen rijden. Dat is aan hem, niet aan mij."

Wat gaat u hierna doen?
"Ik voel me een racewagen die net tot stilstand komt. Ik weet het niet, ik ben nog volop met mijn werk bezig."

Van Zutphen: besluit definitief
Het besluit om niet door te gaan met Marc Dullaert als Kinderombudsman is wat ombudsman Reinier van Zutphen betreft definitief. "Mijn brief is helder. Dat wil ik niet", zo vertelde hij in Nieuwsuur. "Het besluit ligt heel erg bij mezelf. Ik krijg maar een keer de kans een nieuwe start te maken."

Van Zupthen zei dat hij het aanbod van Dullaert niet kan aannemen. "Het aanbod is niet aan mij gericht, maar aan de Kamer. En in dit aanbod is de veronderstelling gedaan dat het lang gaat duren om een Kinderombudsman te vinden. Terwijl er juist druk op me wordt gelegd."

De Nationale ombudsman zei dat hij aan de slag gaat. "Ik heb gezegd dat ik heel snel kan werken." (redactie)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden