Update
Kinderombudsman: uitzetting Gláucio en Márcia onacceptabel
Kinderombudsman Marc Dullaert vindt het onacceptabel dat Gláucio (13) en Márcia (18) met hun familie deze week dreigen te worden uitgezet naar Angola. Het gezin woont al vijftien jaar in Nederland, maar mag niet blijven, omdat de vader als militair mogelijk ernstige misdaden heeft gepleegd in zijn thuisland.
Deze zogeheten 1F-gevallen krijgen geen verblijfsstatus. "De Nederlandse Staat heeft de belangen van deze kinderen duidelijk niet voorop gesteld bij deze beslissing", aldus Dullaert.
De Kinderombudsman heeft al eerder aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff van asielzaken laten weten dat hij vindt dat het gezin een verblijfsvergunning moet krijgen. Ook dit weekeinde heeft hij er nog spoedoverleg over gehad met de bewindsman.
Nooit bewezen
Hij wijst erop dat de misdaden van de vader nooit zijn bewezen. "De gevolgen van het door de Tweede Kamer goedgekeurde beleid, mondt in de praktijk uit in een regelrechte schending van de rechten van deze kinderen."
Dullaert vindt ook dat het gezin het hoger beroep dat ze hebben aangespannen in Nederland, hier moeten kunnen afwachten. "Márcia en Gláucio zijn de dupe van iets wat hun vader meer dan vijftien jaar geleden mogelijk heeft gedaan. Dit ligt buiten hun schuld, maar zij moeten hier wel de consequenties van dragen. Gláucio is hier geboren, zit in de brugklas en Márcia is net begonnen met haar rechtenstudie. Voor Marcia en Gláucio is deze zaak bijzonder schadelijk. Dit zijn Nederlandse kinderen en hun toekomst ligt hier."
lockquote class="twitter-tweet" lang="en">
Kinderombudsman veroordeelt mogelijke uitzetting Márcia en Gláucio #kinderpardon http://t.co/zlrKp8EuQL
— de Kinderombudsman (@Kinderombudsman) 29 augustus 2015
Mauro
Ook de oma van Mauro schreef op haar Facebookpagina een open brief aan staatssecretaris Dijkhoff. Mieke van Erp wil van Dijkhoff weten wat hem heeft doen besluiten om Gláucio en Marcia na jaren in Nederland terug te sturen naar Angola.
Hetzelfde lot dreigde een aantal jaren gelden ook voor de uit Angola afkomstige Mauro. Hij kreeg na veel ophef uiteindelijk toch een verblijfsvergunning.