Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'ik kan voor verdieping gaan'

Margrite Kalverboer, archieffoto. Beeld ANP Kippa
Margrite Kalverboer, archieffoto.Beeld ANP Kippa

Haar eerste tv-optreden is voor het Jeugdjournaal. Logisch, vindt de nieuwe Kinderombudsman Margrite Kalverboer, haar functie is er voor kinderen. Een van de eerste vragen die ze daar kreeg was, of ze ook huisdieren heeft.

Maaike Bezemer

Toch is die nieuwsgierigheid naar wat kinderen bezighoudt een serieus punt. "Dat is niet zomaar een losse flodder. Ik wil echt kijken hoe we kinderen beter kunnen horen en bereiken. In een studie naar het jeugdstrafrecht heb ik ondervonden dat er een groot verschil is in perceptie. Waar kinderrechters en jeugdadvocaten allemaal positief waren over de inbreng en benadering van minderjarigen, zeiden de kinderen zelf dat niemand ooit tegen hen had gezegd wat hen te wachten stond. Kennelijk moeten we nog veel meer moeite doen om hen echt te horen. Of het op een andere manier aanpakken."

Kalverboer (1960) is vandaag met 78 stemmen gekozen tot de nieuwe Kinderombudsman. De bijzonder hoogleraar Kind, Orthopedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt eind van de maand officieel beëdigd.

Een derde van de Tweede-Kamerleden bracht overigens geen of een ongeldige stem uit. Omdat de stemming anoniem is, is niet duidelijk wie dat waren of wat de reden was. Carla van Os, de nummer twee op de voordracht - en medewerkster van het door Kalverboer opgerichte Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht - kreeg 13 stemmen.

Vluchtelingenkinderen
Als jurist gespecialiseerd in Vreemdelingenrecht ligt het voor de hand dat haar eerste aandacht uitgaat naar vluchtelingenkinderen. Kalverboer onderzocht het 'Belang van het kind' in het vreemdelingenbeleid en rapporteerde over asielkinderen als Sahar en Mauro, nog voordat ze bekend werden.

Toch gaat ze haar nieuwe functie met een open blik in. "Ik ben er bijvoorbeeld ook voor dat we meer energie steken in het verbeteren van de terugkeer. Niet alleen geld meegegeven, maar er ook echt voor zorgen dat mensen daar weer een bestaan kunnen opbouwen, dat kinderen naar school kunnen. Ik ben er van overtuigd dat veel vluchtelingen dat ook willen. Als je in Syrië een goed leven hebt gehad, een eigen plek met werk en familie om je heen, dan is een flatje in Nederland echt niet zoveel beter. Ik heb van genoeg alleenstaande asielzoekers gehoord hoezeer ze de geur van hun land misten. Of het eten van hun moeder."

Andere accenten
Ze zal niet beweren dat asielkinderen haar hulp het hardste nodig hebben. Kalverboer heeft in een justitiële jeugdinrichting gewerkt, ze deed onderzoek naar de Raad voor de Kinderbescherming. "Met de Nederlandse jeugd gaat het in het algemeen best goed, maar ik ben er voor kinderen die slecht voor zichzelf kunnen opkomen. Die zijn er nog genoeg. Als ik alleen al denk aan mishandelde kinderen, hun aantal wordt geschat op 100.000."

Haar voorganger Marc Dullaert heeft behoorlijk wat rapporten gepubliceerd, ook over kindermishandeling en de gebrekkige doorverwijzing. Margrite Kalverboer gaat dat niet overdoen. "Dullaert heeft een rijke erfenis nagelaten, die ga ik eerst bekijken. Ik zal weer andere accenten leggen."

Zo zou ze willen dat mensen meer open zijn over opvoeding. En elkaar durven bekritiseren. "Als je achteraf hoort hoe eenzaam mishandelde kinderen zich gevoeld hebben, dat veel mensen om hen heen niets hebben gedaan."

Liever nog dan rapporteren over misstanden, wil ze dat bestaande kennis wordt toegepast. "Er zijn prachtige richtlijnen over de rechten van het kind, waarmee je in de jeugdzorg echt kwaliteit kunt leveren. Die beschrijven heel praktisch hoe je rekening houdt met de kwetsbaarheid van een kind, hoe je de familierelaties in de gaten houdt en een besluit neemt dat ook voor de toekomst werkt."

Maandenlang ging het over het ontslag van Marc Dullaert, maar daar wil Margrite Kalverboer zich niet aan branden. "Voor mij maakt het niet uit wie mijn voorganger is. Dullaert heeft dit instituut opgezet. Ik kan nu voor de verdieping gaan."

Dat ze ombudsman heet, in plaats van vrouw, is een juridisch ding. Dat is wettelijk vastgelegd. Ze heeft de kwestie weer heel democratisch voorgelegd aan haar zoons van 18 en 22. 'Waar maak je je druk over', zeiden die. Zelf ziet ze ook geen probleem. "Ik ben altijd kostwinner geweest en niet vreselijk geïnteresseerd in hiërarchische verhoudingen. Maar als de huidige generatie meisjes het een belangrijk punt vindt, dan wil ik me daar best voor inzetten."

Kalverboer heeft trouwens drie katten en een hond.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden