Update

Kinderombudsman Marc Dullaert vertrekt

Kinderombudsman Marc Dullaert Beeld anp
Kinderombudsman Marc DullaertBeeld anp

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen heeft besloten Kinderombudsman Marc Dullaert niet voor te dragen voor herbenoeming. Zijn ambtstermijn loopt per 1 april af, hij zal dan moeten vertrekken. Van SOS Kinderdorpen, de organisatie die veel met Dullaert samenwerkte, had hij 'zonder meer' herbenoemd kunnen worden.

Redactie

"De Ombudsman kan de Kinderombudsman voordragen voor herbenoeming of verlenging. Maar Van Zutphen maakt gebruik van zijn wettelijke recht om dit niet te doen. Hij wil zijn eigen team samenstellen'', zegt een woordvoerster van de Nationale Ombudsman naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.

Volgens de woordvoerster komt het afscheid van Dullaert niet als verrassing en is het een beslissing op 'een logisch moment'. "Van Zutphen heeft zijn beslissing half januari in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Dullaert heeft de functie als Kinderombudsman vijf jaar lang op geweldige wijze vervuld. We gaan nu opzoek naar een opvolger."

Dullaert wil zelf niet reageren op de boodschap van Van Zutphen.

Onrust
Het vertrek van Dullaert maakt vermoedelijk deel uit van een forse reorganisatie waarmee Van Zutphen is gemoeid. Volgens de Volkskrant is onder de 170 medewerkers van de Ombudsman is onrust ontstaan.

Van Zutphen: "Ik ben me ervan bewust dat verandering leidt tot onzekerheid en onrust over wat het gaat betekenen voor medewerkers. Ik vind het van het grootste belang om dit proces zorgvuldig en met alle vanzelfsprekende waarborgen te doorlopen en met iedereen in gesprek te blijven."

De Nationale Ombudsman wil zijn plan voor de toekomst in het najaar klaar hebben.

SOS Kinderdorpen
Voor SOS Kinderdorpen, dat opkomt voor kinderen wereldwijd, had Marc Dullaert zonder meer herbenoemd kunnen worden. Onder andere op een reis naar vluchtelingen in Macedonië maakte de organisatie mee hoe geïnteresseerd hij is in kinderen - in dit geval van vluchtelingen. "Hij staat echt open, hij komt in actie, en is gedreven om wat te doen voor kinderen wereldwijd", zegt de woordvoerster. "Hij zet zich voor tweehonderd procent in."

Dat Dullaert nu deze internationale functie moet neerleggen, vindt SOS Kinderdorpen 'heel jammer.' En zij maakt zich ook zorgen dat er daar een gat ontstaat, als niet meteen per 1 april een opvolger kan aantreden. De organisatie hoopt dat ook de nieuwe Kinderombudsman dezelfde passie, gedrevenheid en geraaktheid heeft als Dullaert.

#Dullaertmoetblijven
Op Twitter is de hashtag 'Dullaert moet blijven' trending. Uit de tweets komt veel onbegrip naar voren. Hoe kan zo'n 'empatische', 'bekwame' 'kritische' Kinderombudsman zomaar 'monddood' gemaakt worden?
Inmiddels is er een petitie voor het aanblijven van Dullaert gestart. Binnen een aantal uur kwamen meer dan 170 handtekeningen binnen.

Kindvluchtelingen
Marc Dullaert is sinds september vorig jaar voorzitter van het Europese netwerk van kinderombudsmannen. Afgelopen week presenteerde hij een rapport over kindvluchtelingen, geschreven door een werkgroep van 41 Europese kinderombudsmannen.

Kinderen zijn veruit de kwetsbaarste groep vluchtelingen maar ze zijn nu 'slechts een voetnoot in het Europese vluchtelingenbeleid', was de conclusie. Van de 1 miljoen geregistreerde vluchtelingen die in 2015 naar Europa kwamen, was ruim een derde minderjarig. "Kinderen moeten de hoogste prioriteit krijgen", zei Marc Dullaert.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden