'Kinderombudsman kreeg geheime ontslagbrief voorgelegd'

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Beeld ANP
Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen.Beeld ANP

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen wilde afgelopen najaar informatie achterhouden voor de Tweede Kamer. Dat bericht de Volkskrant donderdag.

Redactie

Van Zutphen had het plan Kinderombudsman Marc Dullaert in de Kamer voor te dragen voor de gebruikelijke termijn van zes jaar. Dullaert had dan wel zijn handtekening moeten zetten onder een geheime ontslagbrief. Daarin garandeerde Dullaert dat hij binnen een jaar weer zou vertrekken.

Dullaert wilde de brief volgens de krant niet tekenen. "Ik heb gezegd: leg de situatie uit aan de Kamercommissie en laat die erover oordelen of ik één jaar langer mag blijven", stelde de Kinderombudsman.

Volgens bronnen bij het instituut Nationale Ombudsman was de constructie met een ontslagbrief een van de besproken compromissen om Dullaert te behouden. Hij had zo zijn voorzitterschap van de Europese koepel van Kinderombudsmannen kunnen uitdienen, waarvoor hij in september juist was benoemd.

Ook verzweeg Van Zutphen volgens de Volkskrant zijn verregaande organisatieplannen tijdens een besloten commissievergadering over de Kinderombudsman. Van Zutphen was van plan om de functie van algemeen directeur op zich te nemen en had het opheffen van de directeursfunctie eerder al aan beleidsmedewerkers en de ondernemingsraad meegedeeld. Die werden echter door Van Zutphen geinstrueerd om dat nieuws voor zich te houden.

Marc Dullaert. Beeld anp
Marc Dullaert.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden