Kinderombudsman: IND bracht kinderen onnodig in gevaar

Kinderombudsman Marc Dullaert denkt dat het verhaal over de meisjes tekenend is voor de manier waarop Nederland omgaat met gezinshereniging. Beeld anp

Drie meisjes van 9, 10 en 11 jaar zijn onnodig in gevaar gebracht door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), voordat ze herenigd konden worden met hun Somalische moeder die in Nederland woont. Dat stelt de Kinderombudsman in een rapport dat woensdag verscheen.

De moeder had gezinshereniging aangevraagd voor haar kinderen, die nog in Jemen woonden. De meisjes moesten volgens de regels van de IND eerst naar Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, reizen om met een DNA-test te bewijzen dat zij inderdaad de kinderen zijn van de vrouw.

"De IND heeft met deze starre houding deze meisjes onnodig in gevaar gebracht, terwijl er wel degelijk mogelijkheden waren om in Jemen een DNA-test af te nemen", zegt Kinderombudsman Marc Dullaert.

De meisjes zijn inmiddels herenigd met hun moeder in Nederland.

Veiligheidsrisico's
Het ministerie van buitenlandse zaken waarschuwt reizigers naar Ethiopië. "De grensgebieden met de buurlanden zijn onveilig door etnische spanningen en conflicten over grondgebied en vee." In het land zijn rebellen actief en er geldt een verhoogde dreiging voor terrorisme.

Steeds strenger en onzorgvuldiger
Dullaert denkt dat het verhaal over de meisjes tekenend is voor de manier waarop Nederland omgaat met gezinshereniging. Nederland is op grond van het Verdrag voor de Rechten van het Kind verplicht om aanvragen van kinderen om herenigd te worden met hun ouders met welwillendheid en spoed te behandelen.

De Kinderombudsman deed in 2013 onderzoek naar gezinshereniging. Hij constateerde dat de regels voor gezinshereniging de laatste jaren zijn aangescherpt op grond van vermeende signalen van fraude. Maar bewijzen voor fraude zijn er niet.

De ombudsman ontdekte ook dat duizenden kinderen van vluchtelingen geen eerlijke kans kregen om zich te herenigen met hun ouders.

Het beleid is de afgelopen 5 jaar steeds strenger geworden en de werkwijze van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) steeds onzorgvuldiger, concludeerde de Kinderombudsman toen in zijn rapport.

IND: 'Zal niet meer voorkomen'
In een reactie zei het IND dat dit soort gevallen niet meer zullen voorkomen. De IND heeft hierover vorig jaar afspraken gemaakt met de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de IOM (Internationale Organisatie voor Migratie). Ook Vluchtelingenwerk Nederland is hierbij betrokken. Per individueel geval kan naar een oplossing worden gezocht.

"Als vreemdelingen, in schrijnende situaties zitten, bijvoorbeeld minderjarigen, en door omstandigheden niet kunnen afreizen naar een Nederlandse ambassade, zal het IOM naar de minderjarige toegaan om DNA af te nemen en dit beschikbaar stellen aan de Nederlandse autoriteiten", aldus een woordvoerster.

De Tweede Kamer vergadert woensdag over gezinshereniging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden