Kinderombudsman Dullaert weg ondanks kritiek Kamer

Kinderombudsman Marc Dullaert. Beeld ANP
Kinderombudsman Marc Dullaert.Beeld ANP

Het ziet ernaar uit dat de termijn van Kinderombudsman Marc Dullaert niet wordt verlengd. Het CDA vindt dat hij in elk geval tot september moet blijven, maar de partij kreeg daarvoor ook vandaag niet voldoende handen op elkaar.

Redactie

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen sprak vandaag met de commissie-binnenlandse zaken, die de Kinderombudsman benoemt, op voordracht van de Nationale Ombudsman. Het overleg was besloten omdat het over personen gaat. Bovendien had de Kamer eerder een nare ervaring met een benoeming die weer werd ingetrokken.

Het regende dan ook 'geen commentaar', zowel van de zijde van de Nationale Ombudsman, als van de Kamer. Ook de Kinderombudsman zelf weigerde op de situatie in te gaan. Van Zutphen heeft de Kamer half januari geschreven dat hij de ambtstermijn van Dullaert niet verlengt. Hij wil zijn eigen team samenstellen en eigen accenten leggen. Per 1 april is er daarom een vacature voor de functie van Kinderombudsman.

Petitie
Intussen hebben 20.000 mensen in een petitie aangegeven dat ze Dullaert willen houden op die post. Kinderrechtenorganisaties vinden het met name vervelend dat Dullaert per april ook moet stoppen als voorzitter van het beraad van Europese Kinderombudsmannen. Dat zou hij tot half september zijn. Met het oog op dat gat, kwam het CDA met de verlenging van Dullaerts termijn met een jaar, of in elk geval tot september. Ondertussen zou de procedure gestart kunnen worden voor Dullaerts opvolger.

GroenLinks sprak zich al uit voor verlenging, ook andere oppositiepartijen vinden dat niet onredelijk. VVD en PvdA (een meerderheid) voelen er niet voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden