’Kindermishandeling kost de samenleving heel veel geld’

Kindermishandeling richt niet alleen psychische schade aan, maar kost de samenleving ook veel geld, zeggen betrokkenen.

Volwassenen die als kind mishandeld zijn, hebben een twee- tot driemaal hogere kans op een depressie in vergelijking met mensen die in een gezonde gezinssituatie opgroeiden. Ze zijn ook vaker niet in staat om te werken.

Dat stelt het Landelijk Centrum voor Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering (LCVT), dat zich baseert op Amerikaans onderzoek. Volgens dit centrum zijn er veel te weinig behandelplekken in Nederland om slachtoffers van kindermishandeling goed te kunnen behandelen.

Ze worden daardoor verkeerd opgevangen, wat de samenleving circa 3 miljard euro per jaar kost, berekende het LCVT. Niet alleen de kosten van psychiatrische behandeling zijn in dit bedrag meegeteld, ook kosten voor arbeidsverzuim en werkloosheid, alcohol- en drugsmisbruik.

Ook orthopedagoge Francien Lamers-Winkelman, als onderzoekster verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, vindt dat er te weinig aandacht is voor de gevolgen van kindermishandeling voor de samenleving. Volgens recente onderzoeken van de universiteiten van Leiden en Amsterdam worden per jaar meer dan 100.000 kinderen slachtoffer van mishandeling, stelt zij. „Velen van hen worden volwassen zonder goed behandeld te zijn voor het opgedane trauma. Daar heb je experts voor nodig, die zijn er te weinig. Ook hebben zij meer zorg nodig. Dat kost de samenleving klauwen met geld.”

Op initiatief van het LCVT openden daarom onlangs vier klinieken speciaal voor volwassen slachtoffers van kindermishandeling de deuren. Daarnaast startte een nieuw centrum voor behandeling van kinderen die mishandeld zijn. Ook onderzoek naar effectieve behandelmethoden gebeurt in deze centra. Zij worden uit de AWBZ gefinancierd.

Volgens Martijne Rensen, directeur van het LCVT, is voor de vier centra 4,7 miljoen euro beschikbaar. Maar er is minimaal 60 miljoen nodig om alle slachtoffers goed te helpen. „De centra zijn nog maar net open en de 3600 plekken voor volwassenen en 800 voor kinderen lopen al vol.”

4DE VERDIEPINGEindelijk hulp voor de mishandeling van vroeger

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden