Kinderlokkers op internet zijn moeilijk aan te pakken

Beeld thinkstock

De politie heeft een man opgepakt wegens digitaal kinderlokken en seksueel misbruik. Hoe ging hij te werk en wat kan de politie ertegen doen? En welke impact heeft het op slachtoffers?

Ruim 26.000 filmpjes en 144.000 afbeeldingen waarop is te zien dat minderjarige meisjes seksuele handelingen met zichzelf plegen. Dit materiaal was niet de enige schrik voor de 25 zedenrechercheurs die maandenlang in alle stilte de computers en mobiele telefoon van de van 'grooming' verdachte Frank R. (48) doorspitten. Van grooming is sprake zodra een volwassene via internet kinderen onder de zestien jaar benadert, met als uiteindelijk doel het mogelijk maken van seksueel contact.

Het eerste, bij R. thuis in beslaggenomen beeldmateriaal bleek uit 2005 te dateren. Naast dit materiaal werd in zijn computer ook een grote hoeveelheid chatgesprekken met minderjarigen gevonden. De vondsten toonden dat R. tot aan zijn aanhouding op 19 mei acht jaar ongestoord minderjarige meisjes kon blijven benaderen.

In al weer een omvangrijke zedenzaak in Nederland was de arrestatie van R. min of meer toeval. De politie trof hem nadat zij in een vermissingszaak van een minderjarig meisje de publiciteit had gezocht. Eén van de tips die de politie hierover kreeg, bleek raak: het vermiste meisje werd samen met hem in zijn auto teruggevonden.

Elf afspraken
Hij werd meegenomen op verdenking van het onttrekken van een minderjarige aan het ouderlijk gezag. Hierna kwam het onderzoek onverwacht in een stroomversnelling. L. moet ongeveer driehonderd meisjes uit heel Nederland en mogelijk deels België via internet hebben verleid tot seksuele handelingen met zichzelf. Elf keer maakte hij fysieke afspraken met een meisje en in enkele gevallen kwam het daadwerkelijk tot fysiek contact.

"Als justitie zouden we graag veel meer aan de voorkant van een fenomeen als 'grooming' zitten", reageert woordvoerster Melanie Kompier van het Openbaar Ministerie Noord Nederland, dat het onderzoek naar L. verricht. "In deze zaak zijn de slachtoffers al gemaakt. Grooming komt pas aan het licht als een meisje gaat praten. Dat laatste gebeurt niet zo gauw. Veel slachtoffers generen zich en durven er met niemand over te praten. Justitie en politie missen bepaalde bevoegdheden die zij zouden willen hebben voor de aanpak van grooming."

Al langer pleiten OM en politie voor het inzetten van een zogenoemde pedolokker. Maar ruim drie maanden geleden nog haalde het OM bij het gerechtshof in Den Haag in een strafzaak tegen een 38-jarige van grooming verdachte man bakzeil. Hij zou via onder meer een chatbox aan een jongen, van wie hij meende dat hij dertien jaar was, een ontmoeting hebben voorgesteld. Dit met als doel ontucht te plegen met de jongen.

Lokagent
In werkelijkheid had de verdachte geen contact met een dertienjarige, maar met een meerderjarige opsporingsambtenaar, in justitie-kring aangeduid als 'pedolokker'. Toen de verdachte op de plek van de afspraak kwam, werd hij aangehouden.

Evenals de rechtbank bepaalde het gerechtshof nadien dat alleen de intentie van de man om ontucht te plegen met de minderjarige niet voldoende was om tot een veroordeling te komen. Juridisch was immers geen sprake van misbruik van een kind.

De roep om een pedolokker is hiermee niet verstomd. Onder meer de VVD-fractie in de Tweede Kamer ziet in de ontuchtzaak rond Frank R. aanleiding om nogmaals op de noodzaak van een lokagent te wijzen. Na het juridische fiasco in de zaak met de lokagent in Den Haag zette minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitie de weg hiertoe overigens al open. Dat past in het voornemen van de bewindsman om politie en OM meer opsporingsbevoegdheden te geven op internet. Nieuwe wetgeving kost echter tijd.

Procedurefout hield Frank R. nog maanden uit handen van Justitie
De zedenzaak rond Frank R. had eerder aan het licht kunnen komen, zei gisteren Max Daniel, hoofd operatie Noord-Nederland van de politie. Begin dit jaar stapten ouders van een 16-jarig meisje naar de politie, omdat zij als minderjarige een relatie zou hebben met de 48-jarige R. Tot een aangifte kwam het echter niet.

De politie had toen zelf de zaak moeten voorleggen aan het Openbaar Ministerie (OM), maar die stap bleef achterwege. Als dat wel was gebeurd, zou dit overigens niet met zekerheid tot strafvervolging van R. hebben geleid.

Drie van de driehonderd meisjes die slachtoffer zouden zijn van R. deden aangifte tegen hem. Volgens het OM hadden zij in zijn woning seksueel contact met de man. Van dit contact maakte hij beeldopnames., waarvan niet is gebleken dat hij die verspreidde.

De politie benaderde acht andere meisjes, met wie hij 'fysieke afspraken' maakte, onder meer om te bezien of zij aangifte wilden doen. Over de uit Cuijk afkomstige R. is Justitie verder terughoudend. Hij werkt(e) niet in het onderwijs. Behalve van digitaal kinderlokken ('grooming') wordt hij verdacht van bezit van kinderporno, plegen van ontucht en verleiding van minderjarige meisjes via internet. Uiterlijk half november volgt een pro forma-zitting in zijn rechtszaak. De inhoudelijke behandeling volgt veel later.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden