Kinderklucht met hilarische personages

Musical


Ro Theater


Snorro (8+)


****


Ro Theater brengt dit jaar geen nieuwe familievoorstelling, maar de remake van een oud succesnummer: 'Snorro' (2009). De aanpassingen bleken ingewikkelder dan gedacht, want de pers, die eerst vóór de Kerst was uitgenodigd, mocht pas afgelopen week komen omdat de voorstelling 'nog in ontwikkeling' was. Die extra inspeeltijd bleek nuttig, want behalve dat er soms wel wat sneller verteld had mogen worden (muzikale intermezzo's voelen dan als opvulling) loopt de kluchtige voorstelling gesmeerd.


Dat het weer een vrolijk, recalcitrant theaterfeest is geworden, komt niet zozeer door een geniaal verhaal of door absurde wendingen - waar het Ro Theater sterk in is. Snorro vertelt in een versimpelde variant de bekende belevenissen van Zorro (met snor, dus Snorro): een held die opkomt voor de armen en het kwaad bestrijdt, in dit geval smokkelaars, die kinderen verslaafd aan suiker maken.


De kracht van Snorro zit hem in de supergrappige over-de-top personages die een absurde invulling geven aan het verhaal dat zich afspeelt in Mexicaanse setting, compleet met sombrero's, (dansende) cactussen en een kale prairie. Vijftiger Dick van den Toorn speelt Snorro: een superheld met een flinke buik, die door een jonge, lenige stand-in toch indrukwekkende salto's maakt tijdens degengevechten. Snorro's alter ego Don José is een vadsig watje, die door zijn vader 'kleine dikke homo' genoemd wordt. Waarop Don José steun zoekt bij de kinderen in de zaal: 'Ik ben geen homo, maar als ik dat wel zou zijn, zou ik dat toch lekker zélf uit moeten maken?' 'Jaaa!' roepen de kinderen terug.


Han Oldigs is geniaal als de rondborstige tante Esmeralda en als een aandoenlijk verliefde dikke sergeant. Sylvia Poorta steelt de harten als het lelijke, truttige meisje Dolores die verliefd wordt op een paard. En dat pratende paard-met-een-ego is een sterke rol van Bas Hoeflaak die ook overtuigend een gemene kontkrabbende viezerik speelt. Meral Polat zingt en danst aanstekelijk als de temperamentvolle Conchita waar Don José/Snorro voor valt. Maar pas als José uit zijn dilemma is - 'Snorro zijn of niet zijn?' - kunnen die twee elkaar krijgen.


Naast al die heerlijke personages zijn er grappig vertaalde bestaande liedjes. 'Fever' wordt 'Viezerd', 'I'm bad' is 'Ik ben slecht' en: 'Braad barbecue met me' op de melodie van 'Praat Nederlands met me' uit 'Parijs' van Kenny B, dat het publiek enthousiast meezingt. De live muziek van een zeskoppig Mexicaanse straatorkest maakt de feestvreugde compleet.


Tournee tot en met 9 april

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden