Kinderkamer van Jaws ligt onder de rook van Manhattan

KICK HOMMES

De oceaan kent vele geheimen, maar weinig zijn groter dan het mysterie rond de witte haai, misschien wel het meest gevreesde roofdier van de zee. Waar ze rondzwemmen, wie ze opeten (een idee aangewakkerd door Hollywood): niemand die het weet. Toch boekten biologen afgelopen week een groot succes. De kinderkamer van de great white, daar waar de jonkies ter wereld komen, werd gevonden.

Die plek bevindt zich precies voor de kust van New York, zo blijkt. Misschien niet het allerleukste bericht voor een argeloos rondzwemmende inwoner van de Big Apple, maar volgens onderzoeker Chris Fischer van het instituut Osearch is de vondst een 'heilige graal'. "Dit is de belangrijkste ontdekking die we ooit in de oceaan hebben gedaan."

De witte haai is een 'kwetsbare' diersoort, die sporadisch wordt gezien voor de kusten van Amerika, Zuid-Afrika en Australië. "Daarom is deze vondst zo belangrijk", aldus maritiem bioloog Irene Kingma. "Als we de dieren echt willen beschermen, is het handig te weten waar ze veel rondzwemmen."

Naar de broedplaats van de haai werd al jaren gezocht. Een al eerder gezenderde vrouwtjeshaai, Mary Lee, leidde het team van Fischer uiteindelijk naar de wateren rond New York. De onderzoekers gingen er kijken, en vingen onder meer een haai van minder dan een jaar oud. "Dieren van die leeftijd zwemmen nog niet weg", zegt Kingma. "Daaruit valt te concluderen dat de haai daar is geboren."

Negen gevonden babyhaaien zijn inmiddels van een sensor voorzien. Daarmee zijn ze hun hele leven te volgen. Wetenschappers zijn verrukt, net als de inwoners van New York, die het wel fijn vinden om te weten wanneer ze veilig pootje kunnen baden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden