Kinderhulplijn Chris promoot sla-boeken

De Stichting Chris, bekend van een kinderhulplijn, blijft boeken promoten waarin tot het slaan van kinderen wordt opgeroepen. De uitgever ervan besloot vorige week de boeken niet meer op de markt te brengen.

We zijn drie organisaties in één, zegt de telefonist van Stichting Chris: het CPC, Focus en Chris. CPC is het Centrum voor Pastorale Counseling. De Stichting Chris heeft een telefonische hulplijn voor kinderen met problemen. 'Focus' is de Nederlandse afdeling van het Amerikaanse Focus on the family, opgericht door kinderpsycholoog James Dobson, een zeer conservatieve en invloedrijke evangelical.

Dobson vindt het slaan van kinderen een belangrijk onderdeel van de opvoeding. In zijn boeken 'Liefde en dicipline' en 'Eigenzinnige kinderen' geeft hij ouders instructie wanneer en hoe hard te slaan: tot huilens toe, anders heeft het geen effect.

Herman Baartman, hoogleraar kindermishandeling aan de Vrije Universiteit, 'rezen bij het lezen de haren te berge', ,,dat idiote en geharnaste 'slaan móet', en dan nog denken over van welk hout die roede moet zijn.”

Nu minister Donner de pedagogische tik (en zeker Dobsons 'pak slaag') gaat verbieden, heeft uitgever Kok Voorhoeve besloten de boeken niet meer uit te geven (Trouw, 4/12).

In het Dordrechtse onderkomen van CPC, Chris en Focus zijn ze daar wel 'een beetje van geschrokken', maar het betekent voor de christelijke organisaties nog niet veel. De boeken blijven gewoon te bestellen op de internetboekwinkel van CPC.

Het opzetten van een Nederlandse afdeling van Focus is een initiatief geweest van het CPC en Stichting Chris. De kinderhulpverleningsstichting roemt 'Liefde en discipline' en 'Eigenzinnige kinderen', waarin stevig slaan wordt gepropageerd. Chris wilde in 1999 de Amerikaanse aanpak van Focus aanpassen om hem zo 'geschikt te maken voor Nederland'. In die 'cultuuraanpassingen' koos men niet voor het schrappen of zelfs maar matigen van de gewraakte passages over de tuchtiging met de roede.

De Vlaamse psycholoog Jef De Vriese, directeur van CPC en bestuurslid van Chris, noemt de ophef over Dobson 'miscommunicatie over wat een pedagogische tik inhoudt'. ,,Als slaan liefdeloos gebeurt, autoritair, dan deel ik de kritiek, maar wij zien het als het stellen van grenzen in liefde. Vergeet niet: een tik is maar een klein instrument in een opvoeding tot zelfbeheersing en gezond gevoel voor grenzen.”

Anne Nijburg, voorzitter van de Internationale Bijbel Bond en medewerker van Vereniging Bijbel & Onderwijs, vindt dat 'Chris goed werk doet', maar hij heeft 'grote zorg' over ,,dat Amerikaanse concept van rammen en slaan in de opvoeding. Onze cultuur is juist polderen, onderhandelen. Chris zou het helemaal zonder het werk van Dobson moeten doen.”

Gerrit Hoekstra van de evangelische uitgeverij Gideon heeft een boek van Dobson op stapel staan. Daar komt geen 'pedagogische tik' (Hoekstra:

'waar ik trouwens vóór ben') in voor. De gewraakte boeken 'zou ik zelf nooit uitgegeven hebben, die gaan me veel te ver'. Wel heeft Gideon ooit 'Het christelijk huisgezin' van Larry Christensen op de markt gebracht. ,,Die is veel terughoudender: een tik moet je op de goeie manier geven. üls je het doet, moet het een happening zijn, zegt Christensen. Ja, we hebben nog een paar van die boekjes liggen. Ik zou het zo wéér uitgeven, Donner of niet.”

Hoogleraar Baartman noemt het 'halfslachtig': Chris' kinderhulpverleners die ,,de roede promoten én hulp bieden aan kinderen die daar te hardhandig kennis mee hebben gemaakt. Als buitenstaander vraag je je af hoe zoiets kan, zó reactionair. Zij zullen het zelf wel geen contradictie vinden.”

Dat een christelijke organisatie het werk van Dobson uitgeeft of promoot, vindt Baartman bedenkelijk. ,,Wat ik het kwalijkste vind is het misbruik van moreel gezag - 'wij zijn bijbelgetrouw' - en andere opvoedkundige ontwikkelingen buitensluiten.”

Chris-bestuurder De Vriese ziet geen contradictie tussen Dobsons boeken en Chris' kinderhulp. Sterker nog: hij vindt het verbieden van de tik een 'pedagogische misser' die ,,geen geborgenheid en veiligheid teweeg gaat brengen. Daar is ander gezinsbeleid voor nodig.”

Het aanstaande sla-verbod ,,ondermijnt de mogelijkheid om op te voeden met gevoel voor grenzen”. De Vriese vindt het verbod 'symptomatisch': de maatschappij wordt er alleen maar asocialer en egocentrischer van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden