Kinderfilm is allesbehalve onschuldig

'Sneeuwwitje', 'The Lion King' en 'Bambi' zijn een poel van verderf, beweren Britse en Canadese wetenschappers. Beeld Walt Disney Company
'Sneeuwwitje', 'The Lion King' en 'Bambi' zijn een poel van verderf, beweren Britse en Canadese wetenschappers.Beeld Walt Disney Company

Tekenfilms gelden als onschuldig kindervermaak, maar niets is minder waar. Ze zijn een poel van verderf, beweren Britse en Canadese wetenschappers. Veel te gewelddadig voor de tere kinderziel. "Een tekenfilm bevat meer moord en doodslag dan een thriller of griezelfilm voor volwassenen." Ze raden ouders aan om erbij te gaan zitten als hun kinderen naar 'Bambi' of 'The Lion King' kijken.

De onderzoekers kwamen op het idee voor hun studie toen een van hen vertelde dat hij met zijn kinderen naar 'Finding Nemo' ging, de tekenfilm uit 2003 over een clownvisje. "Sla de eerste vijf minuten maar over", adviseerde een collega. Na een lieflijk begin wordt de moeder van Nemo, samen met al zijn broertjes en zusjes, verslonden door een barracuda. "Minstens zo heftig als de beroemde douchescène uit 'Psycho' van Hitchcock", schrijven de onderzoekers in het British Medical Journal.

Ouders
Nu heeft het kerstnummer van dit tijdschrift een traditie van artikelen met een knipoog, maar de onderzoekers hebben hun taak serieus opgevat. Ze bekeken 45 beroemde tekenfilms, van 'Sneeuwwitje' uit 1937 tot 'Frozen' (2013), - 'met veel plezier', dat dan weer wel - en vergeleken die met kaskrakers voor volwassenen uit hetzelfde jaar.

In de kinderfilms bleken hoofdfiguren veel vaker het einde niet te halen. Dat gold vooral voor de ouders van de hoofdrolspeler. En veelal kwamen ze door geweld om het leven: de moeder van Bambi, de ouders van Tarzan (in de tekenfilmversie) of de vader van Simba uit de Lion King. In een tekenfilm gebeurt het vijf keer zo vaak als in een gewone film dat de ouder van de hoofdrolspeler overlijdt.

null Beeld Walt Disney Company
Beeld Walt Disney Company

Kleine kinderen hebben nog geen goed besef van de dood. Pas als ze een jaar of tien zijn, begrijpen ze dat de dood onomkeerbaar is en dat opa niet alleen maar 'even weg is', schrijven de onderzoekers. Tegelijk zijn kinderen erg bang dat ze door hun ouders zouden kunnen worden verlaten.

Sneeuwwitje
Tel daarbij op dat kinderen meer dan dertig uur per week televisie of dvd kijken - in de Verenigde Staten althans - en het is duidelijk dat het geweld er flink in kan hakken. Ook al is het lollig bedoeld en wordt de held slechts uit het raam gegooid.

Het grove geweld is volgens de onderzoekers niet iets van de laatste tijd. De stiefmoeder van Sneeuwwitje wordt aan het eind van de film getroffen door de bliksem, waarna ze in het ravijn stort en wordt verpletterd door een rotsblok. Achternagezeten door boze dwergen en welwillend gadegeslagen door hongerige gieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden