Kinderen ziek van schoonmaakmiddel in chocolademelk

Van een onzer verslaggeefsters ZALTBOMMEL - Vijf kinderen in Eindhoven en omgeving zijn deze week ziek geworden van schoolchocolademelk van Campina/Melkunie. Oorzaak bleek verontreiniging met een schoonmaakmiddel in de op maandag geproduceerde pakjes, die inmiddels door de fabrikant zijn teruggehaald.

Volgens de inspectie gezondheidsbescherming van het ministerie van WVC levert de verontreinigde melk “absoluut geen gevaar op voor de volksgezondheid.”

De pakjes school-chocalademelk, nadrukkelijk niet te verwarren met 'gewone' chocomel, blijken maandag in de Hilversumse fabriek van Campina verontreinigd te zijn geraakt met een kleine hoeveelheid schoonmaakmiddel. Volgens de inspectie zijn de door de Keuringsdienst gemeten concentraties (van de chemische stoffen perazijnzuur en waterstofperoxide) te laag om gevaar op te leveren.

Volgens de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) kan inwendig gebruik van de stoffen perazijnzuur en waterstofperoxide leiden tot klachten als buikpijn, keelpijn, diarree en misselijkheid.

Voor zover de fabriek heeft kunnen nagaan, mede aan de hand van computer-uitdraaien die aangeven wanneer de gebruikte vulsystemen storingen vertonen, zijn slechts 200 pakjes verontreinigd. De ontsmettingsvloeistof is tijdens een storing in de procesbesturing in het vulsysteem terechtgekomen.

Louter uit voorzorg heeft de fabrikant 68 000 pakjes teruggenomen. Monsters die de Keuringsdienst gisteren genomen heeft, gaven gisteren ook geen verontreiniging meer aan. Ook heeft Campina/Melkunie alle scholen waaraan de schoolchocolademelk geleverd is, direct geinformeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden