Kinderen ziek door donorzaad

In België mogen donoren nog steeds anoniem zijn, in Nederland sinds 2004 niet meer

BRUSSEL - De discussie over anonieme spermadonatie is in België opnieuw opgelaaid, nu twee Belgische kinderen een ernstige erfelijke afwijking blijken te hebben door donorzaad. In België mogen zaaddonoren, anders dan in Nederland, anoniem blijven.

Het donorzaad was verkregen via een Deense commerciële spermabank, zo meldt De Standaard. In totaal zou de man over de hele wereld 43 kinderen hebben verwekt, van wie er negen de ziekte hebben.

De Deense spermabank verweert zich door te zeggen dat een chromosoomanalyse is gedaan en onderzoek naar seksueel overdraagbare ziekten. Er kan nu eenmaal niet op alle afwijkingen worden gecontroleerd.

De Belgische Vereniging Donorkinderen stelt dat met een verplichte donorregistratie wel sneller en makkelijker te achterhalen was geweest waar zaad van deze Deense donor is terechtgekomen. Ook kan bekendheid van de biologische vader nuttig zijn bij het behandelen van ziekten.

Steph Raeymaekers van de vereniging Donorkinderen, zelf kind van een donorvader, vertelde op de Vlaamse radio dat zij onlangs van de dokter te horen kreeg dat zij een oogafwijking heeft die haar blind zal maken. De dokter waarschuwde haar dat ze het gen zou kunnen doorgeven als ze kinderen mocht krijgen. "Ik heb al twee kinderen. Maar dit had ik graag tevoren geweten."

Veel Belgische ziekenhuizen en spermabanken zien een registratiesysteem niet zitten. Ze verwijzen daarbij steevast naar Nederland, waar het aantal donoren fors zou zijn afgenomen nadat in 2004 registratie verplicht werd.

Het gaat de Vereniging Donorkinderen niet alleen om het medische argument. Deze week werd bekend dat de Belgische kunstenares Delphine Boël via de rechtbank DNA-stalen heeft gevraagd van twee officiële kinderen van koning Albert, prins Filip en prinses Astrid. Via die route zoekt zij de bevestiging dat koning Albert haar vader is. Hemzelf kan ze niet dagvaarden omdat de koning onschendbaar is. "Met DNA-bewijs zal mijn identiteit tenminste vaststaan", aldus Boël.

Haar zaak werd gisteren aangehaald in de discussie hoe moeilijk het voor mensen kan zijn als zij verwekt worden met anoniem zaad. "Iedereen heeft het recht te weten van wie hij afstamt," aldus Raeymaekers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden