’Kinderen worden steeds zelfstandiger’

Kinderen van drie gaan met Simbo vakanties op zomerkamp. Volgens directeur Iddo Schoen kunnen peuters best twee nachten van huis.

Voor wie zijn de kampen bedoeld: voor de kinderen of voor hun ouders?

„Ouders doen dit heel bewust. Van een dumpcultuur merken wij niets. De peuters komen meestal samen met een ouder broertje of zusje, dat vaak al eens bij ons op kamp is geweest. De eerste aanleiding om een kamp te overwegen is vaak de gedachte: ’zes of zeven weken vrij, tjonge wat lang.’ Vervolgens wordt nog uit den treuren gewikt en gewogen, voordat ouders daadwerkelijk boeken. De kinderen beslissen mee. Als ze niet op kamp willen, gebeurt het ook niet. Stiekem zijn we daar blij om, want als kinderen gestuurd worden, geeft dat ellende.”

Hebben jonge kinderen niet snel last van heimwee?

„We hebben de afgelopen vijf jaar gemerkt dat kinderen het gewend zijn om buitenshuis opgevangen te worden. Ze zitten op de crèche ook al een hele dag zonder ouders. Ze worden steeds zelfstandiger en hangen minder aan de rokken van onze leidsters. Het is ook niet zo dat jonge kinderen eerder last hebben van heimwee dan oudere kinderen. Een moeilijk moment is meestal net voor het avondeten. Dan missen ze hun moeder, of het konijn. Maar met wat extra aandacht, een koekje en een kopje ranja gaat dat snel over. ’s Nachts slapen ze doorgaans goed, omdat ze na een dag spelen moe en voldaan zijn.”

Welke ouders sturen hun peuter op kamp?

„Tweeverdieners doen het vanuit hun eigen behoefte en hebben er de financiële middelen voor. Maar ook alleenstaande moeders met een lager inkomen boeken bij ons een kamp. Dat kost 50 tot 60 euro per dag. Ouders zijn dus zo 150 euro kwijt. Het is geen impulsaankoop. Als een moeder met de handen in het haar zit, zal ze toch eerder naar de buren of oma gaan.”

De driejarigen komen maximaal twee nachtjes. Is het wel een kamp, of is het een veredelde kinderopvang?

„Het is een echt kamp. Het lijkt wel op de buitenschoolse opvang, maar het nachtje slapen maakt het verschil. Kinderen leven er naartoe, pakken hun koffertje. Vinden het spannend met z’n allen op de slaapzaal. Ze schrijven een kaartje en krijgen zakgeld mee. De kampen zijn in Egmond of in Ommen, dus niet bij het ouderlijk huis om de hoek. Langer dan twee dagen moet het niet duren. De spanningsboog van jonge kinderen is kort. Het kamp eindigt dan op het hoogtepunt.”

Begrijpt u het commentaar: Het moet niet gekker worden?

„Ja. Aan het gros van de ouders in Nederland is zo’n kamp niet besteed. Een grote groep peinst er niet over hun kinderen naar een kamp te laten gaan. Of ze nu 4, 12 of 18 zijn. Dat respecteren wij. Nederland loopt wat dat betreft tientallen jaren achter op ons omringende landen als België en Duitsland.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden