'Kinderen worden kapotgetraind'

Robin Haase vreest voor groot gat als huidige generatie Nederlandse tennissers stopt

Morgen begint het juniorentoernooi op Roland Garros. Dit jaar doen er geen Nederlandse talenten mee. Zorgwekkend, vindt Robin Haase. De nummer één van Nederland vreest voor een groot gat als de huidige generatie tennissers met pensioen gaat. Vier dingen die volgens Haase beter moeten om meer talenten naar de top te brengen.

undefined

Ouders

"De gekheid van ouders zie ik elke dag. Ze leggen enorme druk op die kids terwijl ze zelf weinig verstand van tennis hebben. Op de een of andere manier kunnen ze de coach niet genoeg vertrouwen en willen dingen zelf beslissen die ze beter aan de tennisscholen over kunnen laten.

"Tennis moet alles zijn, maar zo leven wij niet in Nederland. Er zijn veel meer dingen die belangrijk zijn. Mijn ouders hebben mij ook gepusht, maar op een heel andere manier. Ik moest goede cijfers halen. Maar als mijn hele klas op vrijdagavond naar de bioscoop ging, dan ging ik mee. Ik kreeg dan van mijn trainer op mijn kop, maar ik vind dat mijn ouders dat wel goed hebben gedaan.

"Je moet ook kind kunnen zijn. Dat mis ik bij de nieuwe generatie. Het is tegenwoordig alleen maar trainen, trainen en trainen."

undefined

Plezier

"Als je kapot wordt getraind, verlies je het plezier in de sport. Dat moet terugkomen. Ik trainde vroeger elke dag. Als ik een uur privéles had, was ik daarna nog drie uur aan het tennissen. Omdat ik dat zelf wilde. Dan kan je zeggen: is dat wel gezond? Misschien niet. Maar ik had plezier.

"Wij deden vroeger net als bij tafeltennis potjes rondom de baan. Dat was leuk. Als ik zie hoe er bij sommige tennisscholen wordt getraind, vind ik dat schrikbarend. Soms trainen ze alleen maar op bepaalde dingen. Ik denk dan: ga eens een keer beginnen met een minipotje. Haal dat competitie-element terug. Dat maakt het interessant.

"Toen ik acht was en ik had al vijf keer getraind, dan zat ik mijn vader op vrijdagavond aan zijn kop te zeuren dat hij op zaterdag en zondag met mij zou gaan tennissen. Ik ging niet slapen voordat hij ja had gezegd. Dat mis ik bij de generatie van nu. De passie en het plezier."

undefined

Gretigheid

"Ik ben een paar jaar niet naar Almere (daar zit het nationaal trainingscentrum, red.) gekomen omdat ik vond dat daar niet goed genoeg werd getraind. De jongens die daar toen liepen, hadden een verkeerde attitude. Trainen deden ze nog wel. Maar zodra er iets van een puntsituatie ontstond, sloegen ze de bal uit en dat interesseerde ze niets. Tanken, noemen wij dat in het tennis.

"Ik kon bij het begin van het potje de stand al op zes nul zetten. Nu is dat gelukkig veranderd. De jongens zijn veel gretiger. Ze zijn blij als ik kom, en zo hoort het ook. Als ik vroeger met iemand als Raemon Sluiter mocht spelen, was ik onwijs gedreven.

"Laatst heb ik voor de gein een kwartiertje met één van die 14-jarigen staan spelen. Dat was heel leuk om te zien. Die jongen had echt zoiets van: ik ga nu gewoon van jou winnen. Zonder arrogant te zijn. Mooi toch? Dat moeten we veel vaker hebben."

undefined

Voetstuk

"Omdat er zo weinig talenten in Nederland zijn, worden ze snel op een voetstuk geplaatst. In sommige gevallen kan dat juist goed zijn. Jongens als Kyrgios (20-jarige Australiër, red.) en Coric (18-jarige Kroaat, red.) denken dat ze de beste van de wereld zijn. Dat helpt hen om goed te spelen, dus dat hoeft niet altijd fout te zijn.

"Maar als je niet zo'n talent hebt als deze jongens, gaat het snel mis. De druk van buitenaf is nu veel groter dan vroeger. Dat komt door social media, maar ook doordat er zo weinig talenten zijn. Dan staan de schijnwerpers meteen op je gericht. Ouders en tennisscholen moeten daar goed in begeleiden, maar dat doen ze te weinig. Als dat niet gebeurt, is het heel lastig om met de druk om te gaan."

undefined

Federer vlot door

Roger Federer heeft gisteren op Roland Garros de vierde ronde gehaald. De Zwitserse tennisser was in anderhalf uur klaar met de Bosniër Damir Dzumhur: 6-4 6-3 6-2. Dzumhur wist Federer zo nu en dan te verrassen met mooie dropshots, maar de nummer twee van de wereld kwam nooit in de problemen. Bij de laatste zestien neemt Federer het op tegen thuisspeler Gaël Monfils.

Bij de vrouwen bereikte Maria Sjarapova de vierde ronde. De Russiche titelverdedigster, nog steeds niet helemaal hersteld van een verkoudheid, versloeg de Australische Samantha Stosur in twee sets: 6-3 6-4. Sjarapova stuit nu op Lucie Safarova, de Tsjechische nummer dertien van de plaatsingslijst.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden