Column

Kinderen willen best naar buiten, als je het maar modern verpakt

Jonge boertjes melken een kunstkoe, op de Dam in Amsterdam. Kinderen uit verschillende provincies kwamen naar Amsterdam om de stadse kinderen kennis te laten maken met het boerenleven, in 2009. Beeld ANP
Jonge boertjes melken een kunstkoe, op de Dam in Amsterdam. Kinderen uit verschillende provincies kwamen naar Amsterdam om de stadse kinderen kennis te laten maken met het boerenleven, in 2009.Beeld ANP

Een moddertaartje maken, een dam bouwen en een trompet van gras maken. Zomaar een paar opdrachten op de 'vijftig dingen die je moet doen voordat je 11 en 3/4 bent' - een lijst waar de Britse National Trust in april mee kwam. De reden? Het toenemend aantal cotton wool kids dat nooit meer de deur uit komt. Omdat ze vergroeid zijn met hun beeldscherm of omdat hun ouders bang zijn om hun kroost uit het oog te verliezen.

Aangezien Nederland Engeland niet is en je hier onmogelijk van een fatsoenlijke berg kunt abseilen of achter een waterval kunt klimmen (vind er maar eens een) én vermoedelijk omdat je toch iets moet om mensen in nieuwsarme zomers naar je website te trekken, besloot NRC Lux samen met lezers een poldervariant op de lijst te maken. Een paar prominenten leverden hun lijstje alvast in. Zo staat bij schrijver Maarten 't Hart (69) 'een koe melken' op nummer 1, vindt Koos van Zomeren (66) het niet al te veeleisend dat ieder kind een paard op zijn neus geaaid moet hebben en zegt Jolande Sap (49) dat je voor je twaalfde in natuurwater moet hebben gezwommen, desnoods een stadsrivier.

Ik geloof heus dat ze in de minderheid zijn, natuurfreaks onder de twaalf. Maar dat genoeg kinderen nog wel te porren zijn voor een avontuur dat zich niet afspeelt op een scherm, dat weet ik wel zeker. Of het nou in een schaapskooi op de Veluwe is of in het gemiddelde National Park in Amerika, ik kom overal hordes kinderen tegen en ze lopen nooit wanhopig met hun handen richting hemel om hun iPad te roepen. Maar eerlijk is eerlijk, die natuur heeft er nogal wat moderne concurrentie bij gekregen. Vraag je een kind of het op een zondag voor dag en dauw mee het rietmoeras in wil om te zoeken naar het porseleinhoen, of om een verse regenplas aan een uitgebreid sporenonderzoek te onderwerpen, dan begrijp ik dat hij of zij zich zo snel mogelijk vastketent aan z'n flatscreen.

Moet die Hollandse polder- top-50 kinderen echt de deur uit krijgen, dan zou een zo modern mogelijke aanpak wel het doeltreffendst zijn. Neem de nummer 5-notering van Jolande Sap: 'vuurtje stoken - de oerkracht ervaren en fantaseren bij de vlammen'. Ervaar jij maar lekker je eigen oerkracht, zal de gemiddelde 11-jarige denken. Maar bied je een kind een avond zelf kampvuurtje maken met hotdogs, marshmallows, wat vriendjes én een rollenspel om het gemis van console of iPad te compenseren? Reken maar dat zoon- of dochterlief binnen een uur met knapzak bij de voordeur staat. Op een zaterdagmiddag van een zandberg afrollen? Kan, hoewel je in Nederland teleurstellend snel beneden bent. Maar een wedstrijdje sandboarden zal wellicht nog meer in de smaak vallen. Er zijn genoeg manieren om natuurbeleving heel 2012 te maken. Een spelelement is daarbij niet overbodig en misschien zelfs essentieel: waar games almaar levensechter worden, moet het echte buitenleven voor kinderen dan gewoon wat meer op een game lijken.

Nog een kleine geruststelling: niemand, maar dan ook echt niemand in Nederland kan zeggen dat zijn kind niets van die Britse top-50 heeft gedaan. Op 6 prijkt namelijk 'een rondje rennen in de regen'. Knap kind dat daar nog geen vinkje achter heeft staan.

Lotte Stegeman is hoofdredacteur van 7Days en Kidsweek. Elma Drayer is met vakantie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden