Kinderen weer naar school dankzij Giro 555

null Beeld anp
Beeld anp

Mede dankzij geld van Giro 555 krijgen 50.000 kinderen op de Filipijnen weer onderwijs. Dat is belangrijk voor hen mede om hun trauma's van de ramp te verwerken. Dat zei Jan Bouke Wijbrandi, directeur van de Nederlandse afdeling van Unicef, donderdag in het Filipijnse rampgebied. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben inmiddels 34.883.312 euro bijeengebracht via Giro 555.

Een deel van de Filipijnen werd 8 november getroffen door een van de zwaarste stormen ooit. Er kwamen windstoten voor van meer dan 300 kilometer per uur. Scholen in het rampgebied zijn, net als vele andere gebouwen, zwaar beschadigd door de superstorm. 7000 schoolgebouwen zijn beschadigd of verwoest. In het getroffen gebied wonen 6 miljoen kinderen. Mede met geld van Giro 555 heeft de VN-organisatie Unicef 193 tenten geplaatst in het rampgebied, die samen met de weer herstelde scholen een leerplek vormen voor 50.000 kinderen.

'Naar school gaan geeft kinderen structuur en afleiding. Een gevoel dat het leven ondanks alles gewoon doorgaat. Dat geeft een heel belangrijk houvast als je leefwereld door een storm is weggevaagd. Daarnaast is het van belang om kwetsbare kinderen na een ramp veiligheid te bieden", aldus Wijbrandi. Hij bezoekt hulpprojecten in de vrijwel verwoeste stad Tacloban.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden