Kinderen vergeten in aids-strijd

Aids lijkt te zijn opgelost. Dankzij de wereldwijde inspanningen is een aidsvrije generatie in zicht. Maar de ziekte dreigt vooral onder kinderen nieuw terrein te winnen.

Wat in een half mensenleven is bereikt, stemt wel ongelooflijk optimistisch over de toekomst. Met een goede behandeling kunnen mensen met hiv een gezond en productief leven leiden. Een jaar hiv-remmers kostte ooit tienduizend dollar, nu honderd. Je kunt zo uitrekenen hoeveel meer mensen je voor hetzelfde geld een levensreddende behandeling kunt bieden.

Er hebben nog nooit zoveel mensen onder behandeling gestaan: 9,7 miljoen. Maar als je een kind met hiv bent in Afrika, waar de meeste mensen met hiv leven, ziet je toekomst er niet gunstig uit. De aidsbestrijding bij kinderen loopt achter ten opzichte van volwassenen. Het percentage kinderen met hiv dat een levensreddende behandeling ontvangt, is significant lager.

Het begint allemaal bij de zwangere moeder. Als een moeder hiv heeft en medicijnen slikt, wordt haar baby bijna zeker zonder hiv geboren. Helaas wordt maar de helft van hiv-moeders behandeld.

In 2012 kregen 210.000 baby's in Afrika hiv. De helft van de kinderen met hiv had de infectie al bij de geboorte. Evenveel kinderen kwamen zonder hiv ter wereld, maar kregen het alsnog via borstvoeding. Kleine kinderen met hiv ontwikkelen de ziekte aids veel sneller dan volwassenen: zo snel, dat de helft van alle peuters sterft, nog voordat de infectie ontdekt is.

Testen op hiv gebeurt nu nog maar bij een kwart van de Afrikaanse baby's in de risicogroep. De helft van de testuitslagen komt nooit bij de moeders of verzorgers terecht. Geen wonder dat elk jaar 160.000 kinderen sterven aan de gevolgen van aids.

Volgens de nieuwe behandelrichtlijnen uit 2013 van de Wereld Gezondheidsorganisatie krijgt nog maar een op de vijf kinderen met hiv een behandeling. Elke dag sterven er zo wereldwijd 575 kinderen jonger dan vijftien jaar. Onnodig, want de medicijnen zijn er. Kinderen hebben vooral kennis en hulp nodig om onder behandeling te komen.

Daarom is het ook zo belangrijk dat westerse landen op 3 december 11,3 miljard euro toezeggen aan het Global Fund to fight Aids voor de cruciale periode tot en met 2016. Dit jaar was daar 55 miljoen euro voor beschikbaar. Op verzoek van de Tweede Kamer gaat de Nederlandse bijdrage aan het fonds voor 2014 met 20 miljoen omhoog. Dat is hoopgevend in tijden van bezuinigingen.

Ik hoop zelfs dat het de Nederlandse overheid lukt om tot een jaarlijkse bijdrage van 90 miljoen euro te komen. Dat is wat Nederland kan doen, om het omslagpunt daadwerkelijk te bereiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden