Kinderen verdwijnen vaker uit beeld, net als het ’Maasmeisje’ Directeur: We hebben Gessica echt niet zomaar laten gaan

Hoe kon de 12-jarige Gessica, van wie lichaamsdelen in juni en juli in de Rotterdamse Nieuwe Maas zijn aangetroffen, zomaar verdwijnen? Instanties wisselen onderling te weinig gegevens uit, weten experts.

De inspecties voor onderwijs, gezondheidszorg en jeugdzorg stellen een onderzoek in naar het optreden van de instanties die bij het meisje betrokken waren. Haar vader is gearresteerd en wordt verdacht van de moord op zijn dochter.

Het ’Maasmeisje’ zat begin juni nog gewoon op openbare basisschool Pluspunt, bevestigt directielid Madeleine van Noordt. Maar al snel, nog voor de zomervakantie kwam ze daar niet meer opdagen. Volgens de school zei de vader dat Gessica naar een andere school ging, dichter bij huis. Maar onduidelijk is of hij ook heeft aangegeven welke dat precies was.

En dan nog is het niet ondenkbaar dat het fout ging in de communicatie. Wim Slot, hoogleraar kinderbescherming in Amsterdam kent de zaak niet, maar zegt in het algemeen: „De uitwisseling van gegevens tussen instanties is zwak.”

Vader en dochter blijken begin vorig jaar hulp gezocht te hebben bij Bureau Jeugdzorg.

Dat stelt vast wat het probleem is en verwijst door naar een hulpinstantie. Gessica heeft een halfjaar in een opvanggroep gewoond en is daarna naar haar vader teruggegaan.

VERVOLG OP PAGINA 3

Directeur: We hebben Gessica echt niet zomaar laten gaan

VERVOLG VAN PAGINA 1

Gessica bezocht vervolgens het dagbehandelingscentrum van Stichting Lindenhof, bevestigt directeur Loe Koppejan. Hoewel die hulp vrijwillig was, betekent dit niet dat zij zomaar kon verdwijnen, zegt hij. „Wij hebben haar echt niet zomaar laten gaan”. Meer zegt hij niet. Bureau Jeugdzorg weigert commentaar.

Het is onduidelijk of er contact was tussen de school en de jeugdzorg. Maar Slot weet dat dit meestal niet het geval is. Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt dat scholen vaak niet eens weten of hun leerlingen onder toezicht van de overheid (ots) staan.

Toen justitie vorige week een reconstructie van Gessica’s hoofd toonde, herkenden de school en hulpverleners haar. Niemand had Gessica als vermist gemeld. Steven van Eijck, commissaris voor jeugd- en jongerenbeleid, verbaast het niet. „Kinderen verdwijnen vaker letterlijk uit beeld. Instellingen zijn hard bezig met hun eigen taak. Er moet haast gemaakt worden met een integraal jeugdbeleid.”

Bureau Jeugdzorg was ook betrokken bij hulp aan Savanna, de peuter die later dood werd gevonden in een kofferbak. Maar die betrokkenheid van Jeugdzorg was gedwongen. De kinderrechter had Savanna onder toezicht van de overheid gesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden