Kinderen van sekteleden naar Nederland gevlucht

Alle minderjarige kinderen die vorig jaar met het omstreden Efraïm Genootschap naar Israël waren vertrokken, zijn terug naar Nederland gevlucht.

Twee broers van 14 en 15 jaar en een 17-jarig meisje hebben afgelopen maandag in het geheim de sekte verlaten. Met behulp van familie in Nederland en de autoriteiten in beide landen slaagde het drietal erin om gisteren van Jeruzalem naar Schiphol te vliegen.

Dat bevestigt Juriaan Schildmeijer, de oudere broer van de twee jongens. Hij bleef in november vorig jaar met zijn vader achter in Nederland toen zijn moeder, die al ruim tien jaar bij de sekte is aangesloten, met haar andere kinderen naar Israël afreisde.

Juriaan zegt dat zijn familie 'dolgelukkig' is dat de ontsnapping gelukt is en dat de kinderen veilig en in goede gezondheid terug zijn in hun woonplaats Woerdense Verlaat (Zuid-Holland). Alleen de moeder en haar 21-jarige dochter, die niets van de actie wisten, zijn nog bij het genootschap.

De sekte van geestelijk leider Heinrich van Geene (75) heeft de intentie om voorgoed weg te blijven uit Nederland. Het gezelschap bestaat uit maximaal vijftien personen, afkomstig uit een handvol gezinnen. Achtergebleven familieleden sloegen in deze krant alarm over de verdwijning.

Ze maakten zich vooral zorgen over de minderjarigen; de twee jongens verschenen van de een op andere dag niet meer op hun school in Gouda. Bureau Jeugdzorg was van tevoren gewaarschuwd voor de vlucht naar een dorpje nabij Jeruzalem, maar bleek niet in staat om dit te verhinderen.

Het Efraïm Genootschap verwierf in 2001 landelijke bekendheid toen leider Van Geene aankondigde dat de hemelopname voor hem en zijn volgelingen nabij was. Toen dat 'wonder' uitbleef, verlieten de meeste gelovigen de sekte. Een harde kern bleef over. Heinrich van Geene werd in 2008 veroordeeld wegens oplichting van een voormalige volgeling. De boete van ruim 200.000 euro heeft hij nooit betaald.

De emigratie naar Israël noemt Van Geene 'een roeping van God'. Het Efraïm Genootschap wacht daar nu de hemelopname af, die volgens de leider 'spoedig' zal plaatsvinden.


Het Efraïm Genootschap

1997
Heinrich van Geene richt het Efraïm Genootschap op.

2000
Sekte telt ongeveer 150 leden.

2001
Van Geene voorspelt 'einde der tijden'. Alleen zijn volgelingen, de 'Bruid van Jezus Christus', zullen worden opgenomen in de hemel.

2002
Justitie doet 'oriënterend onderzoek' naar de sekte, omdat kinderen van volgelingen van school thuisbleven met het oog op het voorspelde einde van de wereld. Er komt geen strafrechtelijke vervolging.

2003
Elisabeth van den Berg, ex-volgeling van het Efraïm Genootschap, beschuldigt de sekteleider van zware mishandeling. Ze heeft borstkanker en zou van Van Geene geen operatie of chemokuur hebben mogen ondergaan. De vrouw zou in 2004 overlijden.

Een ander voormalig sektelid, Sjaak Pietersen, eist, nu de opname in de hemel is uitgebleven, zijn betaalde geld terug. Het gaat om ruim drie ton.

2005
De rechtbank in Dordrecht spreekt Heinrich van Geene vrij van betrokkenheid bij de dood van kankerpatiënt Elisabeth van den Berg.

2008
Van Geene moet van de rechtbank in Dordrecht ruim 227.000 euro terugbetalen aan ex-volgeling Sjaak Pietersen. De sekteleider heeft 'misbruik gemaakt van zijn positie'. Het vonnis wordt in 2009 in hoger beroep bekrachtigd.

2011
Heinrich van Geene vertrekt met zijn overgebleven volgelingen, hooguit vijftien mensen, richting Israël.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden