Kinderen tussen de billen kijken, soms moet dat

Bij vrijwilligers komt gesprek over seksueel misbruik op gang

"Je wilt voorkomen dat kinderen thuiskomen en hun ouders vertellen dat er iemand tussen hun billen heeft gekeken", zegt Lars Vermeij van Scouting Nederland. Toch zou dat niet vreemd zijn, vervolgt hij. Het scoutingterrein bij Baarn waar deze week vijfhonderd kinderen kamperen, ligt in het bos. En dus moeten die kinderen regelmatig op teken worden gecontroleerd, ook tussen de billen. "Daar hebben we afspraken over die ook voor de ouders duidelijk zijn."

Seksueel grensoverschrijdend gedrag staat al een paar jaar op de agenda van vrijwilligersorganisaties die met kinderen werken. Maar wat daar landelijk over bedacht wordt, is nog niet overal gemeengoed. Dat bleek in een gesprek met een aantal van die organisaties, waarvoor staatssecretaris Teeven (veiligheid) gisteren naar scoutcentrum Buitenzorg in Baarn kwam. "Er wordt nu wel over gesproken, dat is winst", zegt Saskia Daru van kenniscentrum Movisie, dat de vrijwilligersorganisaties ondersteunt op dit gebied.

Dat gesprek komt vaak op gang naar aanleiding van de 'verklaring omtrent gedrag'. Steeds meer organisaties vragen zo'n verklaring van hun vrijwilligers, om mensen die bepaalde strafbare feiten hebben gepleegd uit te sluiten. Als het goed is, is die vraag onderdeel van een heel plan dat de veiligheid van kinderen moet waarborgen, maar zover zijn veel organisaties nog niet. "Alleen al het vragen van die verklaring vinden ze lastig", zegt Daru. "Ze zijn bang dat vrijwilligers zich dan gewantrouwd voelen."

Ook de zwarte lijst van vrijwilligers die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van kinderen werkt in de praktijk nog niet. De vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) wil zo'n lijst aanleggen. Maar dat kan pas als de betrokken organisaties hun tuchtprocedures op orde hebben, en dat is nog bijna nergens het geval. "Eind dit jaar hopen we te beginnen", zegt Daru.

Staatssecretaris Teeven liet het zich geduldig uitleggen, gezeten in de volle zon aan een door scouts in elkaar getimmerde tafel. Eerder dit jaar besloot hij de verklaring omtrent gedrag gratis te maken voor de vrijwilligers van onder meer Scouting Nederland en de bij NOC-NSF aangesloten sportbonden. En dat scheelt voor Scouting Nederland, met 25.000 vrijwilligers, al gauw zes ton. Die maatregel geldt voorlopig alleen dit jaar. "Maar als het aan mij ligt, gaan we ermee door", aldus Teeven.

Zelf begon Teeven in de jaren zestig als 'welpje' bij de padvinderij, de voorloper van scouting; een touw knopen kan hij nog steeds, zoals hij gisteren in het scoutcentrum liet zien.

"Destijds was seksueel misbruik ook al aan de orde. Maar het werd totaal niet besproken. Er zijn dus echt enorme stappen gemaakt." HANNE OBBINK

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden