Kinderen spelen zelf voor sinterklaas

reportage | Tijdens 'Dagje Sinterklaas' in Drenthe wordt speelgoed weggegeven aan voedselbanken en asielzoekers

De kleurig beplakte doos kan nog open. Eva (8) laat zien wat ze er allemaal in heeft gestopt. Best veel. Twee armbanden, een dominospel, strijkkralen. Wat ze het meest zal missen, vraagt juf Sanne. Een Minion die kan lachen. Eva pakt het poppetje nog even op en houdt het aan haar oor.

Eva en haar 24 groepsgenootjes van Kindcentrum Talent in Meppel doen mee aan de Dagje Sinterklaas, een Drents initiatief waarbij kinderen eigen speelgoed weggeven. Vanmiddag zetten gemeentehuizen in heel Drenthe, en de schouwburg van Hoogeveen, de deuren open om pakjes aan te nemen. Die gaan daarna naar voedselbanken en asielzoekerscentra. Tenzij de deelnemers zelf al een gegadigde voor hun gift op het oog hebben.

Verschillende scholen omarmden de actie en gingen er klassikaal mee aan de slag. Op KC Talent, een nieuwe onderwijsvorm met kinderen van vier tot tien jaar samen in een groep, legden ze gisteren de laatste hand aan de geschenken.

Dante van nog maar drie heeft een wendag en rent rond met een mijter op en een rood capeje. De rest knutselt aan surprises. De oudste jongens en meisjes hebben ook een gedicht gemaakt.

Meester Sander Gordijn zegt dat ze al twee weken bezig zijn met Dagje Sinterklaas, als onderdeel van een project 'burgerschap'. Hij merkte hoe moeilijk het voor kleintjes kan zijn om iets van hun bezit af te staan. "Ze zeggen vaak: Ik speel nog met álles. Dan ga je met ze in gesprek." In zijn klas zit volgens Sander niemand uit een bijstandsgezin. Maar zelfs die kinderen kunnen doorgaans wel iets missen, speelgoed waar ze te oud voor zijn of op zijn uitgekeken.

Juliano van vijf jaar kon het niet over zijn hart verkrijgen afstand te doen van iets. Hij maakt een pakje klaar met Legoblokjes van iemand anders en loombandjes van Jesse. Jesse (8) hield ladingen bandjes over na de loomrage en heeft wel vijftig zakjes meegebracht naar school. Zelf geeft hij een politiegarage weg. Een sticker op zijn pakket vertelt dat die naar een jongen tussen de vier en zeven jaar moet gaan.

Keye (morgen wordt hij acht) helpt Juliano. Hij knipt sinterklaashoofdjes uit, Juliano plakt ze vast. Zelf heeft Keye een doosje gemaakt met twee playmobilpoppetjes, niet helemaal compleet meer. Meester heeft gezegd dat alles goed is als een ander kind er nog mee spelen kan, toch dekt Keye zich in in zijn rijmpje: Sorry er is iets kwijt, tot mijn grote spijt.

Bijzondere actie van Marketing Drenthe, ook om 'noaberschap' in ere te houden

Sinterklaas zette dit jaar in Meppel voet op Nederlandse bodem. Daar hoorde een bijzondere actie bij, vond Marketing Drenthe. Eerst was het idee om de goedheiligman voor altijd in Drenthe te laten blijven, vertelt Bianca Nagengast van Marketing Drenthe. Dat was niet echt uitvoerbaar.

Het werd 'Dagje Sinterklaas, ieder kind een dagje Sint'. Een campagne geschreven op het lijf van Drenthe dat zich naar eigen zeggen onderscheidt door noaberschap, omzien naar naasten. Dagje Sinterklaas wordt jaarlijks gehouden, elke woensdag voor 5 december. Marketing Drenthe hoopt dat alle provincies mee gaan doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden